Доступність посилання

ТОП новини

Польща шукає нові джерела постачання газу в країнах Африки та Аравійського півострова


Єва Поштар Варшава, 5 березня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Попри те, що Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко під час газової суперечки з Росією переконувала, що небезпеки з транспортуванням газу через Україну до Європи немає, Польща шукає альтернативні джерела постачання «блакитного палива». Державна газова компанія завершує переговори про поставку до Польщі газу з регіону Північного моря, а також із країн Африки та Аравійського півострова. Газовий конфлікт між Росією та Україною може лише прискорити ці перемовини.

Уже восени Польща сподівається отримати гарантії того, що від 2012 року танкери зі зрідженим газом прибуватимуть до «газопорту» – газового терміналу поблизу Щеціна. Ці гарантії важливі тому, що восени має початись будівництво цього терміналу.

Зараз, за неофіційними повідомленнями, державна газова компанія «Польське нафтогазовидобування» завершує переговори з двома компаніями, Qatar Gas та Qatar Petroleum International, про поставки близько двох з половиною мільярдів кубометрів газу з Катару, що на Аравійському півострові. Представники польської нафтогазової компанії не приховують, що паралельно ведуться переговори про поставки газу і з алжирською компанією Sonatrach та французькою Gas de France.

Речниця компанії «Польське нафтогазовидобування» Йоанна Закжевська каже, що переговори з майбутніми постачальниками до Польщі зрідженого газу ведуться вже впродовж багатьох місяців: «Ми зараз на фінальному етапі. Однак з огляду на те, що торговельні переговори засекречені, про зміст газових угод не можу сказати більше нічого. Одне не викликає сумніву: переговори прогресують, ми розглядаємо дуже цікаві торговельні пропозиції».

Труднощі не зупинять диверсифікації

Як стало відомо, проблемою, яку мають вирішити сторони переговорів, є участь іноземних газових компаній у будівництві «газопорту» на півночі Польщі. Водночас катарських інвесторів не цікавить газовий термінал – вони хочуть увійти на польський ринок: катарські компанії сподіваються бути учасниками інвестиційного буму в Польщі, що, як очікують, супроводжуватиме проведення футбольного чемпіонату Євро-2012.

Представники польської державної нафтогазової компанії запевняють, що новий міністр державного майна налаштований продовжувати енергетичну політику попередників, зокрема проект побудови «газопорту».

Відомо, що термін завершення проекту вже не за горами, підтверджує речниця державної нафтогазової компанії Йоанна Закжевська: «Ще 10 січня ми підписали угоду з канадською фірмою щодо проектування газового терміналу поблизу Щеціна. У ній мовиться, що завершення етапу проектування залежатиме від того, чи до кінця року будуть вирішені адміністративні процедури. Також до того часу нам потрібні гарантії майбутніх поставок зрідженого газу».

Говорячи про потребу досягнення енергетичної безпеки у країні, Йоанна Закжевська посилається на Францію, де ринок поставок енергоносіїв повністю диверсифікований. Із таким „крутим“ партнером навіть „Газпром“ розмовляє іншою мовою, пропонує ліберальнішу плату за поставки газу», – каже речниця польської нафтогазової компанії.

Матеріал до теми:

• У Польщі спалахнув політичний скандал навколо посередників у постачанні нафти та газу
XS
SM
MD
LG