Доступність посилання

ТОП новини

У Празі відкрився фестиваль документальних фільмів правозахисної тематики «Один світ»


Оксана Пеленська Прага, 5 березня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Сьогодні у Празі відкрився 10-й, ювілейний фестиваль документальних фільмів, які розповідають про сучасні диктаторські режими і захист прав людини у світі. Його організатором уже традиційно є чеське громадське об’єднання «Людина в біді». Цього року, як і попередньо, фестиваль проходить під почесним патронатом одного з ініціаторів – відомого правозахисника і колишнього дисидента, екс-президента Вацлава Гавела.


До цьогорічного фестивалю його організатори готувалися з особливою увагою. По-перше, фестиваль ювілейний, по-друге, він відкривається у дні, коли світ стоїть на порозі нових великих викликів: у США обирають 44-го президента, а в Росії щойно обрали третього, Косово виголосило незалежність, лідер одного з найжорстокіших авторитарних режимів Фідель Кастро подав у відставку, а останній диктатор у Європі, як часто називають білоруського «довічного» президента Олександра Лукашенка, провів нову хвилю арештів.

Документальні фільми зі 138 країн світу звернені до цих подій: у фокусі факти порушень прав людини в Білорусі, політичні вбивства, наприклад, журналістки Анни Політковської в Росії, прояви націоналізму й знущання над духовним життям особи на Тибеті чи Північному Кавказі.

До цих подій, які формують образ нинішнього світу, і звернений фестиваль «Один світ», розповідає директор програм фестивалю Гелена Заїцова.

«Програма фестивалю має свою внутрішню логіку, і вона завжди дуже актуальна. Наприклад, ми показуємо фільми про путінську Росію, що прямо пов’язані з виборами в Росії, або в секції „Азійська панорама“ ми торкаємось Китаю, країни, де незабаром відкриються Олімпійські ігри. Ми намагаємось розкрити проблему в комплексі, показати і авторські стрічки, і фільми, створені неприбутковими організаціями. Показуємо також репортажні кінодокументи», – розповідає організаторка фестивалю.

Україна представлена в чужих кінофільмах

Українських документальних фільмів на фестивалі у Празі немає, є зате дві стрічки про Україну.

Автор першого фільму «Пів на четверту» чеський режисер Томаш Годан розповідає про тихе сільське життя на Закарпатті, де люди немовби не помічають змін політики чи урядів, проте знаходять радість у спілкуванні з природою і між собою.

Автором другої стрічки «У пастці» є німецький документаліст Карстен Гайн. Цей фільм присвячений одній з найтяжчих проблем – СНІДові, наркотикам і проституції, особливо в дитячому середовищі.

Як активізувати роботу над фільмами з правозахисної тематики, звідки брати кошти – і про це буде мова на фестивалі, каже Гелена Заїцова.

«Цього року ми організовуємо семінар, який так і називається: „Як фінансувати правозахисні документальні фільми“. Це важлива тема для документалістів не тільки з України, а й із країн Середньої та Східної Європи», – каже організаторка фестивалю.

За її словами, на Заході та у США вже існують головні три джерела фінансування: «Це телевізійні канали. Наприклад, громадський канал у Фінляндії має для цього спеціальні ґранти. Друге джерело – різноманітні фонди та інституції. З бігом часу дедалі більшу роль у фінансуванні відіграють також неприбуткові організації».

Знають у Празі й становище в Україні, каже Генела Заїцова: «Там важливу роль відіграє фестиваль документального кіно „Український контекст“, який організовує Геннадій Кофман. Фестиваль щороку починається у Києві в березні». Український фестиваль, як і чеський, є членом Міжнародної кіномережі прав людини.

Фестиваль документальних фільмів правозахисної тематики «Один світ» триватиме в Празі до 13 березня. Крім Праги, його побачать також глядачі в багатьох інших чеських містах і в кількох закордонних. Серед них і білоруське Гродно, де його допоміг організувати громадянський рух «За свободу».

Найкращі фільми, присвячені правозахисній тематиці, історії дисидентських і визвольних рухів отримають нагороди. Одну з них вручить, як і щороку, почесний голова фестивалю Вацлав Гавел.
XS
SM
MD
LG