Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція у Верховній Раді де-факто і де-юре


Тетяна Ярмощук Київ, 6 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Змінювати, проте не створювати нову. Не нинішня, проте і не широка. Що означають розмови про переформатування парламентсько-урядової більшості? І як це виглядатиме?


Попри розмови, які лунають із вуст представників усіх парламентський фракцій про можливість чи неможливість переформатувати коаліцію, зробити це практично неможливо, вважає політолог Володимир Фесенко.

«Теоретично є варіант про можливість утворення коаліції між Партією регіонів, БЮТ і, приміром, Блоком Литвина. Але, як на мене, Блок Юлії Тимошенко навряд чи піде на офіційний союз, на офіційну парламентську коаліцію з «регіоналами». Для них це не вигідно», – зауважив пан Фесенко.

Створення «ситуативних більшостей»?

Найімовірніший варіант, у разі, якщо нинішня коаліція таки буде недієздатною, – це створення ситуативних більшостей, каже політичний експерт Сергій Таран.

«Ситуативна більшість залежатиме від кількох депутатів, які частково вихідці з «Нашої України», але вже не є її членами, а частково вихідці з Партії регіонів, але не будуть уже членами Партії регіонів. Саме ця ситуативна група і матиме золоту акцію, яка вирішуватиме долю голосувань. Можливо, потім саме ця група стане з одного боку основою для політичної партії, а з іншого боку, на президентських виборах вони мають підтримати Президента Ющенка», – зазначив Сергій Таран.

Створення ситуативних більшостей можливе, але виключно як перехідний варіант, вважає політичний експерт Андрій Єрмолаєв: «Це варіант перехідний, його взагалі не потрібно було розглядати, як варіант якоїсь коаліції, а треба виходити з того, що у цьому парламенті немає достойного політичного союзу, і задля забезпечення політичної стабільності у цьому, поточному 2008 році, задля забезпечення бюджетного процесу, а головне, задля забезпечення політичної реформи доцільно погодитися, що парламент буде працювати не через протистояння коаліції та опозиції, а іншим шляхом, через досягнення тактичних компромісів».

Перевага нинішньої парламентсько-урядової більшості складає два голоси. Тож природно, що за таких розкладів коаліція існує швидше де-юре, ніж де-факто.
XS
SM
MD
LG