Доступність посилання

ТОП новини

Неякісні товари наступають


Леся Бакалець Київ, 6 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Від постільної білизни – алергія, а дитячі підгузки виробляють із будівельних матеріалів. І таких неякісних промислових товарів в Україні дедалі більшає, стверджують у фахівці. Причина – недосконалість законодавства, що не дозволяє відповідному відомству, «Укрметртестстандартові», здійснювати належний контроль.

Пересічний споживач, перевіривши вміст власного гаманця, впевнено прямує на ринки повз вітрини магазинів. Незважаючи на численні заклики не купувати нічого на стихійних ринках та в кіосках, торгівля там квітне. Тільки в Києві понад сто ринків, плюс незліченна кількість яток, кіосків, та ще популярні останнім часом магазини із спокусливою назвою «Все по 3 гривні». Там продають усе – від чашок та косметики до білизни.

Студентка Оксана купує невелику скульптурку кота і каже: в такі магазини ходить рідко. Розуміє: якістю тут і не пахне.

Одного разу вона прокинулась уранці з червоною шкірою: барвник новенької постільної білизни виявився нестійким. Та Оксана каже: сама винна , бо постіль була дешевою: «Якість цілком відповідала ціні. Ми повинні розуміти, за що ми платимо. Якщо я купую товар за таку низьку ціну, то я несу повну відповідальність за те, що я купую».

По три гривні – без гарантій якості

Проте деякі покупці навіть у таких магазинах вимагають сертифікат якості, з посмішкою розповідає продавець Марина. Каже: її це дивує, адже люди повинні розуміти – яка ціна, така і якість.

І звичайно, ніякого офіційного документа про безпечність товару вона не має: «Я їм просто одразу ж відповідаю: в магазині все по три гривні, китайський товар самі знаєте, якої якості. Якщо люди хочуть купувати – вони купують. Ми гарантувати якість не можемо».

Радить купувати промислові товари та продукти харчування лише у магазинах та супермаркетах і генеральний директор «Укрметртестстандарту» Михайло Мухаровський. Там, принаймні, видають чек.

Контролювати якість не дає закон і бюджет

Але гарантувати стовідсоткову безпечність товарів і тут ніхто не може – заважає … законодавство. Останній, ухвалений наприкінці минулого року, закон «Про основні засади державного нагляду й контролю у сфері господарської діяльності», за словами Михайла Мухаровського, робить реальний контроль за безпечністю промислових товарів практично неможливим.

«Згідно з цим законом, ми повинні попередити підприємство за 10 днів про майбутню перевірку. Це так само, як би міліція за 10 днів попереджала злодія, що прийде його арештовувати», – каже він.

Також у держбюджеті немає коштів на випробування товару. А для того, щоб перевірити вміст пляшки мінеральної води, цю воду треба використати, відповідно заплатити за зіпсований продукт.

За словами Михайла Мухаровського, сьогодні у Верховній Раді лежать іще два законопроекти, які хочуть ліквідувати сертифікацію продуктів. А сертифікат – це гарант безпеки споживача, і сьогодні в Україні тільки 34 види промислових товарів повинні обов’язково мати такий документ.

Без відповідальності за брак якості не буде

Якщо його скасують, це дасть зелене світло і неякісному імпортові, каже Михайло Мухаровський: «Наш менталітет який: ми думаємо, що якщо на упаковці написано „Вироблено в США“ або інших країнах Західної Європи, то це означає, що товар дуже якісний. І мало хто знає, що тисячі таких підприємств не мають доступу на ринок тих же країн Євросоюзу, а виробляють товари для країн третього світу».

До «Укрметртестстандарту» за сертифікацією добровільно звертаються тільки ті виробники, які впевнені у якості своєї продукції, каже Михайло Мухаровський. Але і з них 10 відсотків виявляються неякісними.

Тому в «Укрметртестстандарті» кажуть: за виробництво неякісної продукції треба запроваджувати кримінальну відповідальність і високі штрафи. Тоді праски не будуть вибухати, підбори відклеюватися, а посуд виділяти токсичні речовини.
XS
SM
MD
LG