Доступність посилання

ТОП новини

194 роки від народження Тараса Шевченка


Віталій Пономарьов Київ, 7 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Чи буде кара // Царям, царятам на землі?» – запитував Тарас Шевченко майже півтора століття тому. Упродовж цього часу поет був незручним для будь-якої влади, кожен правитель його боявся і тому переслідував прихильників поета і навіть нищив його портрети. Післязавтра Тарасові Шевченку мало би виповнитися 194 роки.

Тарас Шевченко, «Укріплення Раїм», Акварель. 1848
Вперше Тарас Шевченко був заарештований у Києві 5 квітня 1847 року за звинуваченням у належності до Кирило-Мефодіївського братства. Під час обшуку в поета вилучили рукопис збірки «3 літа», поезії з якої слідчі визначили як «вірші самого підбурливого змісту». За це Шевченко був на 10 років засланий солдатом до Окремого Оренбурзького корпусу, згідно з резолюцією царя Миколи І, «із забороною писати і малювати». Вдруге поета заарештували в липні 1859 року під час його поїздки до України.

О зоре ясная моя! Ведеш мене з тюрми, з неволі Якраз на смітничок Миколи, І світиш, і гориш над ним Огнем невидимим, святим, Животворящим, а із гною Встають стовпом передо мною Його безбожнії діла... Безбожний царю, творче зла, Правди гонителю жестокий! Чого накоїв на землі!

Переляк владоможців

У лютому 1914 року російський уряд заборонив відзначати 100-річчя від народження поета і 53-тю річницю його смерті. У лютому 1918 року бійці російської більшовицької армії, що захопила Київ, знущалися з портретів Шевченка, а у листопаді офіцери гетьманського штабу розбивали його бюсти.

1964 року ректор Київського університету Швець молотком розбив вітраж із портретом Шевченка у вестибюлі головного корпусу університету. Міліція та КҐБ переслідували прихильників творчості Шевченка, що без дозволу влади щороку збиралися біля пам’ятника поетові у сквері Київського університету 9 березня та 22 травня.

А 9 березня 2001 року тисячі людей, що всупереч забороні намагалися покласти квіти до пам’ятника Шевченку у Києві, були побиті підрозділами міліції та внутрішніх військ.
XS
SM
MD
LG