Доступність посилання

ТОП новини

Із Івано-Франківська розпочинається виступ в Україні «Оркестру Святого Миколая» з Польщі


Галина Добош Івано-Франківськ, 7 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Івано-Франківську з благодійним концертом виступить «Оркестр Святого Миколая» з Любліна. Завтра – у Вінниці, післязавтра – у Києві. Це вже друге турне фолькколективу Україною. У програмі перебування на Прикарпатті не лише концерт.

За 20 років діяльності «Оркестру Святого Миколая», що створений при Університеті Марії Склодовської-Кюрі у Любліні, було понад тисячу концертів у Польщі і за кордоном, участь у численних фестивалях, випуск восьми альбомів з польською, гуцульською, лемківською музикою. Зберігаючи особливості фольклору, музиканти надають творам сучасного звучання, вміло поєднуючи класику і авангард цього музичного напряму.

Керівник групи Богдан Браха розповів: «Це є певне середовище. Наша генеральна мета – популяризація традиційної культури. Ми видаємо єдиний у Польщі часопис, присвячений автентичній культурі, «Гадки з хатки», проводимо великий фестиваль «Миколай-фолк».

В оркестрі 7 виконавців і вдвічі більше інструментів. На деяких із них польських музикантів вчив грати відомий на Прикарпатті музика з Верховини, керівник гуцульської капели «Черемош» Роман Кумлик.

«Всього гуцульського я їх учив – і на скрипці Богдана, керівника, і на сопілці його дружину. Все, що треба, і тексти, і пісні. Ми, якщо треба когось учити, а мови навіть не знаємо, – роздаємо тексти латинськими буквами написані. Щоб Україну прославити, у пісні є мова, і це найважніше», – зазначив Роман Кумлик.

Два колективи, польський і український, співпрацюють близько 15 років, у 2004-2005 роках реалізували спільний проект «Гуцульські музики».

Конкретна адреса благодійності

Сьогодні перед концертом польські музиканти відвідають «Містечко милосердя святого Миколая» в приміському селі Крихівці. Це притулок для одиноких матерів із дітьми, покинутих дітей, перестарілих, якими опікуються монахині Згромадження Воплоченого Слова.

Нині в «Містечку милосердя» понад 50 осіб. За зібрані під час першого концерту у грудні 2006 року кошти купили для притулку холодильник. Сьогоднішній концерт теж благодійний. А ще вчитимуть дітей грати на музичних інструментах.
XS
SM
MD
LG