Доступність посилання

ТОП новини

Чи може новообраний Президент Росії Медведєв створити культ особи за зразком Путіна?


Мар’яна Драч Прага, 7 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Дмитра Медведєва обрали на Президента Росії менше ніж тиждень тому, а посаду обійме лише в травні, але вже сьогодні Росію заполонили зображення майбутнього господаря Кремля. За вісім років президентства Володимир Путін фактично створив культ своєї особи. Але якщо він залишиться при владі, вірогідно як прем’єр, то чи зможе його наступник піти таким же шляхом?


В Ірми, яка продає сувеніри в Ізмайловському парку в Москві, нюх на товари, які користуються попитом. Якраз перед березневими виборами вона замовила матрьошки із зображенням Дмитра Медведєва.

«І туристи, і наші купують. Нормально продається. Що буде далі, побачимо, важко сказати», – каже вона.

Крім матрьошок, Ірма пропонує підвіски для ключів і магніти для холодильників із зображенням новообраного Президента. Якщо вони добре продаватимуться, то Ірма планує замовити напередодні Великодня і дерев’яні великодні яйця з портретом Медведєва.

Заможніші покупці мають більший вибір в інтернет-крамниці справжніх портретів. Якщо у вас є 20 тисяч рублів (це 800 доларів), то можете придбати великий портрет Дмитра Медведєва в солідній дерев’яній рамці. Як мовиться у рекламі, цей портрет буде «невід’ємною частиною вашого інтер’єру».

Тут є з кого брати приклад. За вісім років президентства Володимира Путіна пам’ятників йому в Росії не понаставляли, але портрети є скрізь. І, мабуть, це єдиний російський лідер, про якого склали пісню, що очолювала хіт-паради поп-музики в 2002 році.

У тіні в Путіна

Чи зможе наступник Путіна створити такий же культ особи? Директор московського офісу американського Фонду «Спадщина» Євген Волк має сумніви.

«Хоча Медведєва обрали на Президента, та на всіх рівнях, включно з найвищим ешелоном влади, зараз перебувають люди, яких висунув на чільні посади Путін».

«Проблема у тому, що культ особи завжди закінчувався зі смертю або усуненням лідера. Культ Сталіна закінчився з його смертю, Брежнєва з його смертю. Про Хрущова призабули після його скандального усунення. У цьому ж разі культ Путіна залишається, адже він далі при владі. Він далі тут», – каже політолог.

Володимир Путін дав знати, що готовий бути Прем’єр-міністром Росії. Чи це означає, що в кабінетах районних і більших начальників зміняться портрети, як і в радянські часи?

«Це буде складний вибір для багатьох, принаймні до 7 травня, інавгурації Медведєва. Гадаю, що більшість залишить портрети Путіна. А після цього можна мати два портрети. Побачимо!» – каже Євген Волк.

Політолог вважає, що Медведєву знадобиться час, щоб самоствердитися як національний лідер. А ще, додає він, за Конституцією Президент Росії має велетенські повноваження, і тому Медведєв не буде щасливим у тіні в Путіна.
XS
SM
MD
LG