Доступність посилання

ТОП новини

Польща, яка ще донедавна просила допомоги від країн Західної Європи та США, сама зараз підтримує демократичні перетворення в інших державах


Єва Поштар Польща, яка ще донедавна отримувала допомогу від Заходу, зараз, коли сама стала на ноги, намагається допомогти іншим. Йдеться, зокрема, про допомогу жертвам стихійного лиха у різних куточках світу, а також сприяння розвиткові демократії у сусідніх країнах – колишніх республіках Радянського Союзу. Найвідомішим проектом є польська підтримка супутникового телебачення TV Belsat та інших незалежних ЗМІ в Білорусі. З державного бюджету вже призначені фонди на підтримку демократичних перетворень і в Україні.

Польща, яка ще донедавна отримувала допомогу від Заходу, зараз, коли сама стала на ноги, намагається допомогти іншим. Йдеться, зокрема, про допомогу жертвам стихійного лиха у різних куточках світу, а також сприяння розвиткові демократії у сусідніх країнах – колишніх республіках Радянського Союзу. Найвідомішим проектом є польська підтримка супутникового телебачення TV Belsat та інших незалежних ЗМІ в Білорусі. З державного бюджету вже призначені фонди на підтримку демократичних перетворень і в Україні.

Після вступу до Європейського Союзу Польща пообіцяла до 2010 року надати державну допомогу іноземним державам у розмірі 0,17 відсотка свого внутрішнього валового продукту.

За офіційними даними, грошова допомога Польщі для закордону сягає близько мільярда злотих, тобто майже 250 мільйонів євро на рік.

Це здебільшого погашення застарілих боргів таким країнам, як Ангола, гуманітарна допомога державам Африки, а також тим країнам або територіям, де триває війна, наприклад, Афганістанові чи Смузі Гази.

Із бюджету міністерства закордонних справ призначено й найбільшу в історії незалежної Польщі державну допомогу на підтримку демократичних перетворень у Білорусі, Україні, Молдові та Грузії. Цього року МЗС призначило на це близько 28 мільйонів євро.

Польща допомагає й Україні

України стосуються відразу кілька проектів, каже директор департаменту міністерства закордонних справ Польщі Єжи Пом’яновський: «Якщо йдеться про Україну, більшість проектів стосується розвитку місцевого самоврядування. Дуже важливий, на мою думку, також проект, який має на меті сприяти процесові пристосування української правової системи до європейського законодавства. Зараз між урядами Польщі та України ведуться консультації щодо здійснення такого проекту».

На думку Пом’яновського, великий вплив на поліпшення польсько-українських відносин матимуть менші за масштабом проекти, котрі здійснюють неурядові організації. Велике значення, вважає він, має те, що вони стосуються щоденного життя пересічних громадян обох держав.

«Багато польських неурядових організацій мають партнерів в Україні. Спільно проводять різні заходи, навчання, конференції. На це також будуть призначені субсидії. Міністерство закордонних справ проводитиме конкурс на найкращі проекти», – каже представник міністерства Єжи Пом’яновський.

Минулого року державні субсидії отримали 40 проектів неурядових організацій. Цього року державні витрати на громадські проекти для закордону сягатимуть близько шести мільйонів євро.

Більше повідомлень для зацікавлених учасників українсько-польських проектів можна знайти на сайті, який створило Міністерство закордонних справ Польщі: www.polskapomoc.gov.pl
XS
SM
MD
LG