Доступність посилання

ТОП новини

Сербія наближається до дострокових парламентських виборів через Косово


Президент Сербії Боріс Тадіч заявив, що скличе такі вибори після відставки Прем’єр-міністра Воїслава Коштуніци і його уряду. Коштуніца оголосив про свою відставку, яка тягне й відставку уряду, в суботу через те, що, за його словами, в уряді вже немає єдності щодо спільної політики з «найважливішого питання – статусу Косова як частини Сербії».

Президент Сербії Боріс Тадіч заявив, що скличе такі вибори після відставки Прем’єр-міністра Воїслава Коштуніци і його уряду.

Як очікують, Тадіч офіційно оголосить дострокові вибори в понеділок.

Цього ж дня Коштуніца збирає засідання уряду, на якому офіційно оформить його відставку.

Коштуніца оголосив про свою відставку, яка тягне й відставку уряду, в суботу через те, що, за його словами, в уряді вже немає єдності щодо спільної політики з «найважливішого питання – статусу Косова як частини Сербії».

На його думку, парламентські вибори доцільно призначити на 11 травня, коли в Сербії відбуватимуться місцеві вибори.

У четвер прозахідні міністри в уряді Коштуніци відхилили урядове схвалення законопроекту, який мав би встановити, що Сербія припиняє зближення з Європейським Союзом, доки країни ЄС визнають Косово за незалежну державу.

Законопроект усе одно має піти на розгляд парламенту, де нині більшість мають націоналісти.

Низка провідних держав – членів ЄС, як також США й деякі інші країни світу, вже визнали Косово за незалежну державу після того, як 17 лютого місцеві албанці в керівництві сербського краю односторонньо проголосили незалежність від Сербії.
XS
SM
MD
LG