Доступність посилання

ТОП новини

Березень. Шевченкіана. Презентації від Союзу русинів – українців Словаччини


Богдана Костюк Київ, 10 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У ці дні світове українство відзначає 194 рік від дня народження «батька української мови і літератури» Тараса Шевченка. Відсвяткувати шевченківські дні на українській землі приїхали українці Словаччини – і не з порожніми руками.

Союз русинів – українців Словаччини привіз до Києва творчий подарунок: інсценізацію поеми Тараса Шевченка «Наймичка», вінок українських народних пісень у виконанні дитячого гурту «Сердечко», запальні танці від ансамблю «Карпатянин». Власне, за словами режисерки інсценізації Ліни Гвать, словацькі українці свої виступи у Києві присвятили Тарасові Шевченку.

«Наймичку» я хотіла давним – давно поставити, дуже давно! І я її читала давним – давно сама, багато років, і в Америці, і у Мюнхені і так далі. Але це все було не те. І треба було мені вийти на пенсію, приїхати у Словаччину, знайти таких прекрасних людей, з якими я там познайомилась, – і все це разом звести. І раптом відкрилася ця «Наймичка» зовсім іншим боком. Тому що це взагалі універсальний матеріал, педагогічний дуже добрий. І на ньому найголовніше, що можна зробити, що люди, які пізнають цей матеріал, заглиблюються у нього, його адаптують до себе, його потім грають ,– чужинці, не українці! Тут було може троє – четверо українців,вони ніколи не стануть ворогами України та українців. Тому що цей матеріал настільки благородний і прекрасний, що він найкраще поняття вкладає у свідомість просто чужої людини, нехай слов‘янина», – каже Ліна Гвать.

Голова Союзу русинів – українців, професор Пряшівського університету Микола Мушинка відзначив, що збереження національних традицій і розвиток їх за сучасних умов – важливе завдання цієї організації. У проведенні фестивалів, літературних та музичних вечорів, мистецьких виставок, українцям допомагає уряд Словаччини. «Творчий сезон» українців у Словаччині починається з новорічних свят, але Шевченкові свята – це для них дещо особливе: за словами професора Мушинки, творчість Тараса Шевченка єднає українську спільноту світу, нагадує їм про материнську землю і традиції українського народу.
XS
SM
MD
LG