Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові парламентські вибори у Сербії мають відбутися 11 травня


Президент країни Борис Тадич у понеділок підтвердив, що вони відбудуться одночасно із виборами до органів місцевого самоврядування. За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, на рішення Президента про розпуск парламенту очікують завтра. Урядова криза у Сербії триває вже 2 місяці. У суботу Прем’єр-міністр Воїслав Коштуніца заявив про відставку коаліційного уряду через суперечку навколо косовського питання. Голові уряду і його прихильникам-націоналістам не вдалося переконати прозахідних міністрів призупинити переговори щодо вступу до ЄС на знак протесту проти визнання незалежності Косова більшістю країн Євросоюзу.


Президент країни Борис Тадич у понеділок підтвердив, що вони відбудуться одночасно із виборами до органів місцевого самоврядування.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, на рішення Президента про розпуск парламенту очікують у вівторок.

Урядова криза у Сербії триває вже 2 місяці.

У суботу Прем’єр-міністр Воїслав Коштуніца заявив про відставку коаліційного уряду через суперечку навколо косовського питання.

Голові уряду і його прихильникам-націоналістам не вдалося переконати прозахідних міністрів призупинити переговори щодо вступу до ЄС на знак протесту проти визнання незалежності Косова більшістю країн Євросоюзу.

Косово заявило про відокремлення від Сербії в середині лютого. Відтоді Косово як державу визнали вже 27 країн.

* * * * * * * * * * *

Євросоюз упевнений, що на дострокових парламентських вборах у Сербії переможуть прозахідні партії.

Про це заявив міністр закордонних справ Словенії, яка наразі головує в ЄС, Дімітрій Рупел.

«Ми сподіваємось, що на майбутніх виборах переможуть європейські сили. Я бачив певні підбадьорливі знаки. Ми бачили результати опитувань, демонстрації студентів, інтелігенції, молоді. Якщо чесно, я не думаю, що у наших сербських друзів є інший шлях, окрім як до Євросоюзу. Куди ще вони мають іти?» – зазначив Дімітрій Рупел.

Євросоюз сподівається на розвиток відносин із Сербією. На цьому наголосив також Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Хав’єр Солана.

«На мою думку, народ Сербії має можливість обрати шлях подальшого розвитку. Дуже сподіваюсь, що країна продовжуватиме рух до поглиблення і зміцнення відносин з Євросоюзом», – сказав Хав’єр Солана.

Матеріали до теми:

• Сербський уряд подав у відставку. Призначені дострокові парламентські вибори • Сербія наближається до дострокових парламентських виборів через Косово • Прем''єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца заявив про відставку
XS
SM
MD
LG