Доступність посилання

ТОП новини

Таджикистан має повернути МВФ майже 50 мільйонів доларів «через неправдиву інформацію»


Марія Щур Прага, 10 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Міжнародний валютний фонд вимагає від Таджикистану повернути майже 50 мільйонів доларів через те, що країна подала неправдиву інформацію про свій фінансовий стан. Душанбе обіцяє повернути гроші, але у майбутньому звинувачення МВФ можуть ускладнити отримання кредитів для цієї найбіднішої країни Центральної Азії.

Гіршого часу для Таджикистану годі було шукати. Країна щойно пережила одну з найхолодніших зим у своїй історії, яка завдала їй збитків на мільярд доларів. Гуманітарна ситуація в Таджикистані настільки складна, що Душанбе був змушений звертатися по допомогу до міжнародної спільноти.

А тепер ще і Міжнародний валютний фонд знайшов невідповідності у даних, наданих центральним банком країни. Таджикистан повідомляв, що має 450 мільйонів доларів валютних резервів, а виявилося, що насправді валютні резерви країни майже вчетверо менші – 115 мільйонів. На думку Фонду, таким чином влада Таджикистану намагалася збільшити ймовірність отримання подальших кредитів та ґрантів. Але спроба ввести в оману міжнародну інституцію обійдеться Таджикистану дорого – у понад 47 мільйонів доларів штрафу.

Речник МВФ Махмуд Ахмед заявив, що організація була вражена цією ситуацією.

«Це було складне рішення для ради директорів, бо, з одного боку, це була серйозна справа з повідомленням неправдивої інформації, а з іншого, рада добре розуміє, що країна є в надзвичайно складних економічних умовах», – зазначив речник МВФ.

«У міжнародних стосунках звинувачення у брехні є серйозної справою»

Сильний сніг та рекордні морози перервали електричне постачання і знищили врожай. Сніг щойно почав танути, і є побоювання, що така маса талого снігу може призвести до зсувів землі та сильних повеней. Крім шкоди для будинків, доріг та мостів, це завдасть ще більшого удару по сільському господарству бідної аграрної країни.

МВФ говорить, що врахував проблеми Таджикистану і дав пільгові умови для повернення грошей – замість звичайних 30 днів Таджикистан отримав відстрочку на півроку. Офіційний Душанбе заявляє, що гроші будуть повернуті. Але країні йдеться не лише про гроші, вважає місцевий аналітик Абдулґані Мухадазімов.

«У міжнародних стосунках звинувачення у брехні є серйозної справою. Якщо Таджикистан потрапить у чорний список країн, до яких втрачено довіру, це матиме серйозні політичні, соціальні та фінансові наслідки», – наголошує місцевий аналітик.

Ситуація тим серйозніша, що Таджикистан вже не вперше подає неправдиві фінансові дані. МВФ вже мав подібну проблему з Таджикистаном 6 років тому.
XS
SM
MD
LG