Доступність посилання

ТОП новини

Із 2009 року середньоазійський газ продаватимуть іншим країнам за «європейськими цінами»


Такої домовленості досягли у вівторок керівники газових компаній Казахстану, Узбекистану і Туркменистану під час перебування в центральному офісі російського «Газпрому» в Москві. Дешевший нині порівняно з російським середньоазійський газ є основою газопостачання України.


Такої домовленості досягли у вівторок керівники газових компаній Казахстану, Узбекистану і Туркменистану під час перебування в центральному офісі російського «Газпрому» в Москві, повідомило управління інформації російського газового монополіста.

На зустрічі там із головою правління «Газпрому» Олексієм Міллером вони обговорювали «перспективи співпраці в газовій галузі».

Керівники газових компаній трьох середньоазійських країн заявили, що з наступного року піднімають ціни на свій газ до «європейських», виходячи з «інтересів національних економік» і «враховуючи міжнародні зобов’язання щодо забезпечення надійних і безперешкодних поставок енергоносіїв».

Дешевший нині порівняно з російським середньоазійський газ є основою газопостачання України.

Україна цього року, за попередніми домовленостями, має купувати суміш середньоазійського і частково російського газу за ціною 179,5 доларів за тисячу кубометрів на своєму кордоні. «Газпром» вважає, що російський газ має нині коштувати для України приблизно 315 доларів за тисячу кубометрів.

У вівторок до Москви вирушила делегація «Нафтогазу України», щоб у середу провести там чергове коло переговорів із «Газпромом» про умови постачання і транзиту газу.

Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов заявив, що Україна не планує порушувати в Москві питання про підвищення ціни на транзит газу.

Водночас він висловив сподівання, що на цих переговорах і російська сторона поводитиметься «коректно» і «не буде ставити питання щодо підняття ціни на газ для України в поточному році».

Останніми днями між Президентом і Прем’єр-міністром України точилися палкі публічні суперечки з газових питань, зокрема, щодо ціни, яку Україна має платити за газ власне російського походження.

Раніше Президент Віктор Ющенко під час своїх офіційних візитів до Казахстану та Узбекистану обговорював можливості прямого постачання дешевшого тим часом іще азійського газу до України.

Матеріали до теми:

• Олексій Івченко: Українська економіка і сьогодні готова купувати газ за європейськими цінами • Україна купуватиме газ по 179,5 доларів протягом усього 2008 року – речник «Нафтогазу» • Олександр Турчинов: Україна не планує порушувати в Москві питання про підвищення ціни на транзит газу • Газові переговори тривають

• Віктор Ющенко називає брехнею повідомлення, що він домовлявся з Путіним про ціну на газ для України у 312 доларів • Президент зняв гриф секретності з директив делегації України на переговори з Росією з питань переходу на прямі поставки газу • Віктор Балога: Юлія Тимошенко спотворила зміст домовленостей Президентів України та Росії в листі до Віктора Ющенка • Тимошенко не збирається повністю виконувати газові домовленості Ющенка і Путіна • «Газпром» домовився з «Нафтогазом» і зняв обмеження на газ для України
XS
SM
MD
LG