Доступність посилання

ТОП новини

Москва може вимагати від Таїланду видачі Віктора Бута. НАТО мусить захистити Україну та Грузію (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 11 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі триває обговорення арешту в Таїланді, внаслідок спецоперації американської агентури, російського скандального торгівця зброєю Віктора Бута. Газети не виключають його зв’язок із російською військовою розвідкою та спроб Росії врятувати Бута від в’язниці, яка загрожує йому за межами російської юрисдикції. Чимало газет публікують експертні оцінки можливих негативних наслідків відмови НАТО у Бухаресті надати Україні та Грузії План дій щодо членства в Альянсі.


Європейське видання «Інтернешнел Гералд Трібюн» розмірковує над можливою подальшою долею російського торгівця зброєю Віктора Бута, якого минулого тижня заарештували в Таїланді внаслідок 4-місячної операції спецслужб США та ще кількох країн. Газета наводить слова Бута, які він нібито промовив під час арешту: «Гра скінчилася». «Інтернешнел Гералд Трібюн» вважає, що арешт Бута не дає нині спати чільникам у багатьох країнах світу, бо затриманий може розповісти слідству чимало деталей про порушення багатьма державами елементарних норм безпеки і участь у розпалюванні пожеж війни в Африці, Південній Америці та Азії. Згаданий часопис нагадує, що у минулому Росія відповідала відмовою на екстрадицію Бута і нині Москва може домагатися його видачі від Таїланду, щоб таким чином «не дати іншим розкрити його таємниці». Газета також нагадує, що міністерство юстиції США вимагає від Таїланду екстрадиції Бута до Америки, де ведеться розслідування його справи вже упродовж десяти останніх років.

Газета «Москоу Таймс» передруковує передову статтю американського часопису «Вашингтон Пост», де йдеться про можливі фатальні наслідки відмови НАТО у Бухаресті надати План дій щодо членства в Альянсі Україні й Грузії. У статті мовиться про те, що Захід мусить захистити ці країни, незалежність яких із настирливою послідовністю намагається руйнувати Росія. Газета пише, що Кремль пішов навіть на ядерне залякування України, аби перешкодити Києву наближатися до НАТО і це, на думку авторів статті, «мало б бути тривожним викликом для будь-якої країни на Заході». Автори статті вважають, що відмова Україні й Грузії на саміті НАТО в Бухаресті означатиме сигнал для Росії про свободу дій Кремля щодо цих своїх сусідів, тобто нарощування тиску і залякування на адресу Києва та Тбілісі.
XS
SM
MD
LG