Доступність посилання

ТОП новини

Українські націоналісти протестували проти намірів встановити в Україні угорський пам’ятник


15 січня 2008 року Президенти України й Угорщини домовилися про встановлення на Верецькому перевалі на межі Закарпаття і Львівщини пам’ятного знаку на честь 1100-річчя приходу угорських племен у Карпатську низовину.

У Києві УНА-УНСО, Українська партія, «Тризуб» імені Степана Бандери, ОУН та Всеукраїнське об’єднання «Свобода» провели пікетування Секретаріату Президента з вимогами заборонити встановлення угорської символіки на Верецькому перевалі, що на межі Закарпаття і Львівщини.

Така ж акція відбулася і в Ужгороді під стінами Закарпатської обласної державної адміністрації.

Там представники Всеукраїнського об’єднання «Свобода», Конгресу українських націоналістів та закарпатської молодіжної організації «Батьківщина молода» тримали синьо-жовті прапори, а також плакати з написами «Геть мадярський імперіалізм з України» та «Ні іноземним провокаторам».

Серед них були закарпатці, львів’яни і мешканці Івано-Франківщини.

Представник Закарпатської обласної організації Конгресу українських націоналістів Юрій Славік заявив, що вони виступають проти встановлення угорських національних знаків на території України. Тим більше, додає він, що саме на Верецькому перевалі у 1939 році були розстріляні карпатські січовики.

Понад 1100 років тому через це місце пройшли угорські племена на чолі з легендарним вождем Арпадом. Цю подію угорці вшановують як «здобуття Батьківщини».

15 січня 2008 року Президенти України й Угорщини домовилися про встановлення на Верецькому перевалі пам’ятного знаку на честь 1100-річчя приходу угорських племен у Карпатську низовину.

Матеріали до теми:

• У Закарпатті знову розгорілися пристрасті навколо встановлення пам’ятника на Верецькому перевалі
XS
SM
MD
LG