Доступність посилання

ТОП новини

Кремль намагається приборкати останній притулок незалежних російських мас-медіа


Зиновій Фрис Прага, 12 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Інтернет у Росії за часів президентства Володимира Путіна – більше, ніж інтернет. У той час як традиційні засоби масової інформації вже давно втратили свою гостроту і перетворилися на слухняне знаряддя владних структур, інтернет став чи не єдиним джерелом правдивої, непідцензурної інформації. Зараз і це джерело росіяни можуть втратити.

Російський інтернет з його чатами і живими блоґами вже порівняли з самвидавом радянських часів, коли про найпотаємніше можна було говорити лише пошепки на кухні. І ось цей живий оазис свободи мас-медіа бюрократи хочуть задушити.

У лютому Кремль видав указ, згідно з яким Федеральна служба безпеки отримала необмежений контроль над усіма комунікаціями та інтернет-провайдерами. Це означає, що телефонні розмови, СМС, електронна пошта тепер офіційно стали доступними для чужого ока і вуха.

А Державна Дума Росії, яку контролює пропутінська політична сила, ще в березні хоче ухвалити у другому читанні законопроект, який суттєво ускладнить можливість закордонним інвесторам купувати російські інтернет-провайдери, поліграфічні та видавничі компанії.

Кремль злякався і ролі інтернету в Помаранчевій революції в Україні?

На думку директора Центру екстремальної журналістики, експерта ОБРЄ Олега Панфілова, російська влада вже давно й серйозно переймається зростанням ролі інтернету.

«Вони побоюються. І я мушу сказати, що їхні побоювання з приводу інтернету виникли 4 роки тому, коли в Кремлі побачили, що в Україні інтернет дуже активно використовували політики, інтернет став головним інформаційним джерелом для Помаранчевої революції», – зазначив Олег Панфілов.

Адвокат Михайла Ходорковського Роберт Амстердам вважає, що тенденція до розширення державного контролю засобів масової інформації – це старе кремлівське уявлення про те, що такий контроль є важливим аспектом захисту національної безпеки. І взагалі, каже Амстердам, на вільні мас-медіа в Росії дивляться як на загрозу. На його думку, ця практика триватиме і за часів нового президента Дмитра Медведєва.

«Всі ці заборони влади свідчать про її погане психічне здоров’я»

За словами відомого російського інтернет-діяча Антона Носика, всі ці заборони влади свідчать про її погане психічне здоров’я, бо, за його словами, «інтернет – це відкритий світ. Якщо заборонять іноземцям інвестувати в російський інтернет, Росія просто перестане бути метрополією російської мови в інтернеті. Російськомовні ресурси просто будуть реєструватися за межами країни», – пояснює експерт і додає, що зараз такої проблеми, як, приміром, скуповування закордонними інвесторами всіх російськомовних ресурсів просто не існує.

Незалежних експертів турбує ініціатива Володимира Слуцкера, члена Ради Федерації, верхньої палати російського парламенту. Слуцкер пропонує зробити обов’язковою реєстрацію вебсайтів, як цього вимагають від звичайних мас-медіа. На думку депутата парламенту, це потрібно нібито для того, щоб зашкодити «безвідповідальним журналістам поширювати чутки і ховатися за анонімними вебсайтами».

Вже згадуваний Олег Панфілов з цього приводу зауважив: «Це доволі дурна спроба реєструвати вебсайти як ЗМІ, бо це просто неможливо. Це лише бажання одного чи кількох депутатів, але я думаю, що в них нічого не вийде. Ну, уявіть собі, як можна реєструвати блоґи?»

Оглядачі, погоджуючись з тим, що можливості російської влади впливати на інтернет є обмеженими, все ж не виключають, що шкоди може бути завдано чимало. Щоб переконатися в цьому, достатньо подивитися, що зробив Кремль за останні роки з традиційними засобами масової інформації.
XS
SM
MD
LG