Доступність посилання

ТОП новини

У Києві – страйк водіїв маршруток


Леся Бакалець Київ, 12 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 80% київських маршруток зранку не виїхали з автопарків. Перевізники вимагають підвищити ціну за проїзд, бо дизпаливо дорожчає. У Київській міській державній адміністрації (КМДА) кажуть, відсутність на дорогах маршруток – невелика біда. Тим часом для більшості киян сьогодні доїхати на роботу було проблематично.


Величезні черги на кінцевих зупинках та популярні, як ніколи, тролейбуси. Ранок для більшості киян почався з не вельми приємної несподіванки – майже 80% маршруток не виїхали до пасажирів.

20-річна Марія розповіла, що ще ніколи не добиралась на роботу так складно: «Деякі маршрутки ходили, але ті, що були мені потрібні – жодної. Тому мені довелося їхати спочатку в одному напрямку, потім ще довго йти пішки, і в результаті я доїхала до роботи за півтори години, замість звичних 30 хвилин».

«Ми будемо стояти до кінця»

Головна вимога перевізників – підвищити ціни за проїзд щонайменше на 25%. Оскільки дизпаливо дорожчає, працювати просто невигідно, заявляє начальник колонії одного з приватних підприємств Олег.

«Ми просили з листопада місяця владу, щоб вона пішла нам на поступки. Вони дають поступки всім, але не нам. Ми будемо стояти до кінця», – наголосив він.

У КМДА перевізникам пропонують взагалі зробити ціни нефіксованими. Тобто, нехай вартість проїзду кожен ставить хто скільки хоче. Але за певних умов.

Начальник Головного управління транспорту Іван Шпильовий з цього приводу сказав: «Якщо перевізники працюють по фіксованому тарифу, вони не платять ПДВ, 20%. Якщо ж ми відпускаємо ціну, що, будь ласка, встановлюйте собі яку хочете ціну – вони підпадають під ПДВ. Тому вони хочуть, щоб було дві вигоди: високі ціни і не платити ПДВ».

«Київ від страйку практично не постраждає»

За словами Івана Шпильового, на такі умови перевізники поки що не пристають. Але запевняє, Київ від страйку практично не постраждає – тільки деякі незручності з транспортом, але при цьому менше заторів, незахаращені зупинки та тролейбуси їздять по графіку. А гендиректор «Київпастрансу» Микола Ламбуцький додає – у західноєвропейських країнах маршруток немає взагалі.

«Якби дія, яка відбулась сьогодні, сталась через два-три місяці, ми б цих незручностей просто б не відчули. І для того, щоб на сьогодні взагалі не було ніяких транспортних незручностей, треба додатково на лінію поставити 37 тролейбусів, 32 автобуси, 10 трамваїв», – зазначає Микола Ламбуцький.

Якщо перевізники і КМДА не домовляться – завтра маршрутки заповнять весь центр Києва, і будуть їздити навколо мерії та Кабміну. У головному управлінні транспорту сподіваються, до цього справа не дійде, а киянам завтра зранку виїжджати на роботу доведеться раніше.
XS
SM
MD
LG