Доступність посилання

ТОП новини

Непрозорість прозорого газу


Тетяна Ярмощук Київ, 12 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Москві відбуваються переговори між «Газпромом» і компанією «Нафтогаз». Саме вони мають документально закріпити, скільки, за якою ціною і за якою схемою рухатиметься газ в Україну в 2008 році. І сьогодні ж у Києві знову пролунала сенсаційна цифра – Україна до серпня 2008 купуватиме газ на кордоні із Росією за 321 долар за кубометр. Мовляв, саме така ціна стоїть у контракті між «Нафтогазом» і «РосУкрЕнерго» – заявляє колишній міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Напередодні уряд категорично спростував таку інформацію. Юлія Тимошенко заявила, що у директивах уряду на переговори «Нафтогазу» заборонено встановлювати ціну на газ вище за 179 доларів за кубометр газу.


У «Нафтогазі» говорять – переговори почалися у середу, тож всі розмови про якісь попередні домовленості, підписи й цифри безпідставні.

Речник компанії Валентин Землянський заявив: «Ми говоримо про те, що офіційною датою початку переговорів між Україною та Росією є 12 березня. Всі інші документи, про які йдеться, можуть розглядатися саме як можливі попередні домовленості, але ні в якому разі, як офіційні документи. Тим більше, що на цих документах немає печатки «Нафтогазу», тому говорити про якийсь вплив цих документів на стан переговорів було б зарано і недоречно».

Сьогодні Юлія Тимошенко висловила сподівання, що рішення Казахстану, Узбекистану і Туркменистану про підняття цін на газ до європейського рівня не призведе до різкого підвищення ціни на газ для України. За її словами, Україна закликає Росію до поетапного переходу на європейські ціни.

Із наступного року Україні варто очікувати різкого стрибка цін?

Більшість українських експертів все ж вважають, що з наступного року Україні варто очікувати різкого стрибка цін на газ, тож економіку, на їхню думку, до цього варто готувати вже зараз.

Директор Центру енергетичних програм імені Разумкова Володимир Саприкін зазначає: «Достеменно не відомо, яку саме формулу пропонують Центральноазійські держави на свій газ. Тут є різні версії і різні діапазони. Єдине, що можна сказати точно, що Україну очікує різке підвищення цін на природний газ, якщо Україна споживатиме саме центральноазійський. Деяка альтернатива, єдина фактично, це російський газ. Але, на мою думку, він буде ще дорожчий, ніж газ із Центральної Азії».

Що ж стосується самого «Газпрому», то, на думку деяких російських експертів, від подорожчання центральноазійського газу ця компанія нічого не втрачає, на відміну від української сторони.

Аналітик «РосБізнесКонсалтинг» Олександр Яковлєв з цього приводу зауважив: «Весь середньоазійський газ, який проходить через Росію, за великим рахунком, є транзитним, він продається українським партнерам... Тому «Газпром» нічого і не втрачає. Мені здається, що «Газпром» тут повів себе логічно, він перекладе ці затрати на плечі українських споживачів. Його збитки, які виникнуть у зв’язку з цим, будуть мінімальними, і за великим рахунком ніяк не позначаться на фінансовій звітності компанії та її фінансовій діяльності».

Між тим, у середу Віктор Ющенко заявив, що Україна має бути готовою до нової газової ціни.
XS
SM
MD
LG