Доступність посилання

ТОП новини

«Все вище і вище». Від початку нинішнього року стрибок цін на продукти сягнув близько 6%


Марічка Набока, Сашко Лащенко Прем’єр Юлія Тимошенко пообіцяла, що в березні зростання інфляції суттєво загальмується. Вона зазначила, що уряд вживає антиінфляційних заходів, щоб зупинити «спонтанне зростання цін». За даними Держкомстату, зараз в Україні найвища інфляція за останні вісім років. А від початку нинішнього року стрибок цін на продукти сягнув близько шести відсотків.

ГЛАС НАРОДУ:


Чи змінилося наповнення Вашого продуктового кошика після того, як зросли ціни?
Лариса, бухгалтер:
- Овочі подорожчали дуже сильно, майже в 3 рази, м’ясо, все подорожчало. Доводиться більше дома готувати.
Євген, журналіст:
- Серйозно наповнення не змінилося, трошки зменшилися обсяги. Дитині завжди все купую, на собі інколи економлю.
Олена Володимирівна, продавець:
- Менше купуємо м’яса, майже зовсім не купуємо риби. Наші ціни – це жах!
Андрій, машиніст метрополітену:
- На продуктах стараємося не економити. На відпочинку економимо.
Надія, пенсіонерка:
- На м’ясі, на молочних продуктах економимо.


Боротьба з інфляцією

Щомісяця українці бачитимуть скорочення темпів зростання інфляції, запевнила Юлія Тимошенко. За словами Прем’єра, її уряду дістався непростий інфляційний спадок від попереднього Кабміну:

«Якщо ми мали в січні ще достатньо неприємну ситуацію, тобто нарощування цього процесу, то в лютому, порівняно з січнем, ми вже маємо спад. Далі і далі будемо в цьому напрямку працювати, для того, щоб ми до середини 2008 з цим явищем справилися, хоч і отримали від попереднього уряду жахливу інфляцію в 17%».

Натомість, економіст, народний депутат від Партії регіонів Олексій Плотников називає заяву Тимошенко прагненням «видати бажане за дійсне». Ніяких антиінфляційних заходів з боку нинішнього уряду депутат не помітив. При цьому він не згоден з тим, що за інфляцію відповідає не нинішній, а попередній уряд на чолі з Януковичем:

«Я не бачу поки реальних антиінфляційних заходів. Можна регулювати грошовий ринок, можна дещо стримувати споживчі кредити, можна не скидати кошти, які зараз скидають за внесками в Ощадбанк. Є багато кроків, але поки жодного я не бачу. Дійсно, є частина відповідальності й того уряду, що пішов, але ж не повний обсяг відповідальності за всі показники інфляції. Антиінфляційне регулювання існує в будь-яких країнах, в тому числі в країнах Євросоюзу, в яких взагалі уніфікована унітарна політика. Є регулювання відсоткової ставки банку, є регулювання зовнішніх запозичень, які використовуються на внутрішньому ринку, є інші заходи, які пов’язані із стимулюванням експорту, стимулюванням імпорту, надходженням товару, купівельною спроможністю».

Зростання цін на енергоресурси, помилки уряду (як колишнього на чолі з Януковичем, так і нинішнього на чолі з Тимошенко), ненаситність виробників, чвари у парламенті, збільшення соціальних витрат. Економісти називають різні причини подорожчання основних товарів в Україні. Пропонують і різноманітні рецепти, що з цим робити. Колишній міністр зовнішньоекономічних зв’язків і торгівлі, а нині депутат від БЮТ, заступник голови парламентського комітету з економічної політики Сергій Осика зазначає, що рецептів кілька. І при цьому цілком можна уникнути втручання держави:

«Наприклад, щодо цін на бензин, то я б просто збільшив його імпорт і все. І нема питань».

За роки незалежності Україна переживала різні інфляційні періоди. Наприклад, за один-єдиний місяць літа 1993 року ціни підскочили аж у двадцять разів. А у 2002 вони, навпаки, знизилися аж на піввідсотка. За рахунок чого в країні з ринковою економікою ціни можуть не зростати, а падати, розповів директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський:

«Якщо, скажімо, існує малий попит на цей продукт, ясно – його ніхто не хоче купувати, значить треба його робити дешевшим. Також може виростати продуктивність праці. Тобто, витрати на одиницю цього продукту зменшуються, таким чином його можна продавати дешевше».

Що діється на ринках?

Як констатує Держкомстат, минулого місяця у середньому в Україні буханець хліба подорожчав на три відсотки, м''ясо – на чотири, овочі та фрукти - на вісім, соняшникова олія - на дев’ять відсотків. Кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко відвідала сьогодні один із ринків у спальному районі Києва і оцінила, що й почому.

Слухати репортаж:

Досвід Латвії

У Латвії ціни за рік зросли на понад 16 відсотків. Сьогодні латвійцю за хліб доводиться платити один євро, стільки ж - за пакет молока. Як на це реагує уряд, розповідає ризька кореспондентка Радіо Свобода Людмила Пилип.

«Якщо мешканці Латвії почали економити на їжі, то платити за комунальні послуги усе ж таки необхідно, а вони також значно подорожчали. За словам фахівців, ситуацію, в якій сьогодні опинилась Латвія, спричинили два фактори: перегрів латвійської економіки та загальне зростання цін на світовому ринку. Також каталізатором зростання інфляції стало серйозне вливання іноземного капіталу в латвійську економіку у вигляді банківських позик та коштів з єврофондів. Ще в минулому році латвійці витрачали кредитні кошти, які можна було досить легко отримати, не переймаючись, як будуть їх віддавати. Уряд країни запроваджує серйозні заходи для стабілізації економіки. Стали більш жорсткими умови іпотечного кредитування, зменшуються витрати у всіх сегментах, у тому числі і у сфері управління – чиновникам заморожують зростання платні. Головний акцент робиться на зростанні експорту та збалансуванні поточного державного рахунку».

Ефективним методом у боротьбі з нинішнім стрибком інфляції в Україні експерти називають розвиток торгівлі з іншими державами, щоб підвищенню цін в Україні перешкоджали імпортні товари. А також - продуману соціальну політику.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG