Доступність посилання

ТОП новини

Європейському парламенту виповнюється 50 років


Марія Щур Прага, 13 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський парламент, законодавчий орган Європейського Союзу, святкує своє 50-ліття. За цей час невеличка дорадча група, створена шістьма країнами, які увійшли до Європейського Союзу в 1958 році, перетворилася на демократичний законодавчий орган, до якого обирається 785 депутатів із 27 країн. Це також найбільший транснаціональний представницький орган у світі, який працює в інтересах майже півмільярда людей, які проживають у країнах Євросоюзу.


Як і багато самих європейців, Європейський парламент має два доми. Один – у «європейському кварталі» Брюсселя, де поруч з іншими європейськими інституціями засідають комітети, а інший – де проходять пленарні засідання, у Страсбурзі. Страсбурзький круглий будинок з ніби незавершеним дахом, за задумом архітекторів, мав нагадувати Вавілонську вежу з картини фламандського художника Пітера Брейгеля-старшого. Відчуття незавершеності впродовж мало нагадувати західним європейцям про те, що «повною» Європа стане тільки тоді, коли впаде «залізна завіса», яка розділяла континент упродовж 40 років.

За кількістю депутатів Європейський парламент поступається лише Китайським народним зборам, які мають майже 3 тисячі депутатів. Але, на відміну від китайських зборів, Європейський парламент має значний вплив на справи своїх виборців. І з часом цей вплив зростає.

Лісабонська угода розширює повноваження Європейського парламенту

Нова угода, яка виписує розподіл влади в Євросоюзі, обіцяє дати Європарламенту ще більші повноваження. Це, звичайно, якщо процес ухвалення угоди не буде заблокований, наголошує політолог з центру Європейських досліджень у Брюсселі Сара Гаґман.

«За Лісабонською угодою, парламент отримає нові повноваження, через те що він братиме участь в ухвалюванні більшої кількості рішень. Раніше з багатьох питань парламент мав повноваження лише на те, щоб погоджуватися», – зазначила Сара Гаґман.

Спільне ухвалення рішень означатиме, що європейські парламентарі разом із Радою міністрів зможуть вносити зміни у законодавство. А з часу впровадження нової угоди Європейський Парламент зможе вносити корективи до таких важливих питань, як спільна аграрна політика, рибальство чи розподіл коштів на структурну допомогу, через які зараз в Європі ламаються багато списів.

Подібні права парламенту нині зводяться лише до невеликої групи питань, зокрема тих, що стосуються захисту прав споживача. І тут Європарламент має чим похвалитися, наприклад, він домігся того, що споживачі в європейських країнах вже не мусять платити додатково, якщо знімають гроші зі своєї банківської карти в іншій країні. Іншою перемогою, здобутою для європейських споживачів, було значне скорочення оплати за користування мобільним телефоном в іншій країні ЄС.

Низка обмежень залишатиметься

Проте у деяких питаннях, де національні парламенти традиційно відіграють значну роль, Європейський парламент і далі матиме обмежені повноваження.

«Одне таке питання — закордонна політика — і далі залишиться поза впливом парламенту. Він не матиме комітету із закордонної політики, який обговорює і ухвалює резолюції. Хоча відомо, що європейські громадяни хотіли б, щоб Європейський Союз, включно з парламентом, активніше брався до питань закордонної політики», – зазначає експерт центру Європейських досліджень у Брюсселі Марко Інчерті.
XS
SM
MD
LG