Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті постане пам’ятник на честь 70-річчя Карпатської України


Надія Петрів Ужгород, 17 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 15 березня у Закарпатській області відзначили 69-ту річницю Карпатської України, заклали камінь на місці, де стоятиме на знак цієї події пам’ятний знак. Одразу в області починають підготовку до 70-ї річниці, є й відповідний Указ Президента України. Щоправда, усі ці події відбуваються в області зі скандалом.

Довгий час історія мовчала про Карпатську Україну. А зараз, за часів Незалежності України, про ці славні події в історії нинішнього Закарпаття розповідає щороку своїм учням вчитель історії Володимир Голик: «15 березня 1939 року в місті Хусті була проголошена повна державна самостійність Карпатської України. Парламент проголосив конституцію, визначив державний устрій, державну мову, державні прапор та герб Карпатської України. Президентом Карпатської України обрали Августина Волошина. Але ця держава проіснувала недовго: уже за кілька днів хортистська Угорщина за підтримкою гітлерівської Німеччини розпочала вторгнення на її територію».

Опір окупантам чинили карпатські січовики, чимало з них загинули у битві на Красному полі поблизу Хуста, багатьох розстріляли на Верецькому перевалі на межі Львівщини і Закарпаття. Щоб уславити січовиків, 15 березня на перевалі влада двох областей заклала камінь, де незабаром постане пам’ятний знак на честь цих подій. І саме в цей день на перевалі відбувся черговий мітинг на знак протесту проти встановлення за півкілометра від монументу січовикам ще одного пам’ятного знаку – на честь приходу тисячу років тому угорців у Боржавську низовину. Окремі політичні сили Закарпаття вважають, що не можна ставити на кістках січовиків пам’ятник угорцям. Історики кажуть, таке трактування історії є неправильним, а голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші вважає, два сусідні меморіали нічим не заважатимуть один іншому, тим більше, що обидва вони свідчать лише про історичні події: «Інститут НАН України зробив висновок, що може бути пам’ятник на знак історичної події – приходу угорців у Боржавську долину»

Проект пам’ятника захисникам Карпатської України уже затверджений. Один із авторів проекту Степан Шолтес каже, це буде стилізована каплиця з інформацією про велич та трагедію Карпатської України. Закарпатська влада обіцяє звести монумент ще цього року, для цього в обласному бюджеті вже виділили перші 300 тисяч гривень.
XS
SM
MD
LG