Доступність посилання

ТОП новини

Українські виборці віддали більше голосів безпартійним кандидатам на недільних позачергових виборах


Такий висновок зробив Комітет виборців України після оприлюднення попереднього підрахунку голосів на виборах, що відбулись в 41 населеному пункті України.


Такий висновок зробив Комітет виборців України після оприлюднення попереднього підрахунку голосів на виборах, що відбулись в 41 населеному пункті України.

Мерами чотирьох міст iз п''яти, в яких відбулися місцеві вибори, обрали безпартiйних. У Стахановi переміг безпартійний пiдприємець Сергiй Жевлаков, у Бердянську – пiдприємець Євген Шаповалов, у Днiпродзержинську – банкір Ярослав Корчевський, у Зоринську – голова незалежної профспiлки Микола Козюберда. А міським головою Жашкова обрали голову районного вiйськкомату Едуарда Ружицького, який, хоч і є членом Соцiалiстичної партiї, балотувався як самовисуванець.

Речник КВУ Олександр Черненко зазначив: «Особливість у тому й полягає, що у регіонах, які традиційно на парламентських виборах підтримують певні політичні сили, на виборах міських голів головним є не партійна належність, а особисті якості кандидатів. Тому у Дніпродзержинську, Стаханові, Бердянську, які традиційно вважаються «вотчиною» Партії регіонів, «регіонали» позаймали друге-третє місце. А перемогу здобули безпартійні, або представники третіх сил».

Комітет виборців України здiйснював монiторинг передвиборної кампанії і спостереження за голосуванням у всiх мiстах i бiльшостi населених пунктiв.

За словами Олександра Черненка, порушень, якi могли б вплинути на результати виборiв, не зафiксували.

Головнi претензiї стосувалися проведення виборчої кампанiї, зокрема, застосування адміністративного ресурсу посадовими особами та широке використання «чорного пiару».

Найпроблемнішою була виборча кампанія у Дніпродзержинську – через спроби застосування кандидаткою від Партії регіонів адміністративного ресурсу.

Як i раніше, КВУ констатує низьку якiсть спискiв виборцiв і наголошує на необхідності швидкого формування єдиного реєстру виборцiв.
XS
SM
MD
LG