Доступність посилання

ТОП новини

Тест для коаліції. Чи бути достроковим виборам київського мера?


Марічка Набока, Олександр Лащенко Або позачергові вибори київського мера, або депутати-бютівці відмовляться від роботи в парламенті - такий ультиматум висунула напередодні прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. Вона пояснила свої дії тим, що один із пунктів коаліційної угоди передбачає саме ухвалення постанови про дострокові вибори столичної влади. А БЮТ уже вніс її проект. Тепер, мовляв, слово за іншими членами коаліції. Що ж означає вимога Юлії Тимошенко? Якими будуть результати такого ультиматуму?

На порядку денному дострокові вибори мера Києва?

Отже, не встигла Верховна Рада України повноцінно запрацювати після майже місячного простою із блокуванням трибуни та повітряними кульками, як друга за чисельністю фракція (більше третини парламентського складу) може не приступити завтра до роботи. Як попередила напередодні Юлія Тимошенко, депутати її блоку почнуть натискати кнопки лише після того, як першим питанням нардепи проголосують постанову «Про дострокові вибори мера Києва і столичної міськради». Тимошенко заявила про це, всупереч тому, що на останній погоджувальній раді лідери фракцій відмовилися вносити питання перевиборів столичного голови до порядку денного. При цьому лідер БЮТ пообіцяла не блокувати (за прикладом «регіоналів» і комуністів) парламентську трибуну:

«Але я не думаю, що дійде до таких різких кроків. Я чомусь вірю, що Голова ВР, який формує порядок денний роботи сесії, є членом демократичної коаліції, і він поставить це питання на першочергове голосування. Я чомусь вірю, що фракція «НУНС» одноголосно підтримає голосування у вівторок першим у порядку денному постанови щодо дострокових виборів у місті Києві мера, а також міськради».

Опозиція не підтримає «Леді Ю»

Опоненти Тимошенко знайшли своє пояснення її вимозі про дострокові вибори київського мера. За твердженням представника Партії регіонів Ганни Герман, БЮТ просто уникає розгляду депутатами урядової програми, побоюючись не набрати достатньої кількості голосів. Колега пані Герман по фракції Партії регіонів Ярослав Сухий наголошує, що прихильники Януковича Юлію Тимошенко не підтримають:

«Якщо хтось має претензії до Леоніда Чернівецького, то має висловити їх конкретно, прозоро і зрозуміло. Є для того у нас правоохоронні органи, а не шантажувати і залякувати усіх, тому що їй дуже захотілося зняти Чернівецького. Ми до того не маємо ніякого відношення. Для того є коаліція, а у них має бути 227 голосів, вони взяли на себе відповідальність, тому нехай і займаються. Що значить поставити на голосування? В зв’язку з чим?»

Зміцнення чи процес розпаду?

Юлія Тимошенко назвала фарсом тимчасове відсторонення Леоніда Черновецького від роботи столичного мера. 13 березня Президент України Віктор Ющенко відсторонив мера від виконання обов’язків на 15 днів. Глава держави також створив комісію для вивчення діяльності мера. Очолив комісію віце-прем’єр Іван Васюник, який на засіданні уряду не голосував за звернення до Президента про звільнення Черновецького. Вивчає діяльність мера і комісія Верховної Ради України. Взагалі, на думку оглядачів, секретаріат президента дострокову заміну столичного голови не вітає. А чи підтримають ультиматум Тимошенко її колеги по коаліції? Народний депутат Олесь Доній, представник «Народної самооборони» має сумнів, що вимогу Юлії Володимирівни виконають:

«Очевидно, що Віктор Балога має вплив і на кількох депутатів в партії НУНС, а таким чином гарантії щодо результативного голосування немає по будь-якому питанню: чи то щодо змін законодавства, чи перевиборів у місті Києві. І очевидно, що цією радикальною заявою Юлія Тимошенко мала нагадати передвиборчі обіцянки. В той же час слід сказати, що механізм, запропонований Юлією Тимошенко і її блоку абсолютно не підходить для сили, яка вважається правлячою».

Завтра нардепи розглядатимуть можливість позачергових виборів столичного мера, повідомив голова фракції БЮТ Іван Кириленко. Він сказав про це, взявши участь у зустрічі президента Ющенка, прем’єра Тимошенко, спікера Яценюка напередодні нового пленарного тижня:

«Ми будемо розглядати всі коаліційні законопроекти, в тому числі, в числі найперших, а він стоїть у нас в коаліційній угоді як обов’язковий пункт, вибори голови Київської міської Ради».

Тим часом керівник президентської канцелярії Іван Балога, який також брав участь у цій зустрічі Ющенка, Тимошенко та Яценюка, переконує: вимога Юлії Володимирівни домагатися невідкладного рішення про відставку Леоніда Черновецького створює «цілком реальний ризик повторення недавнього паралічу в роботі парламенту». А член фракції НУНС, один із шістки депутатів, які місяць тому вийшли з «Нашої України», Віктор Тополов здивований заявою Тимошенко:

«Я був сьогодні здивований, тим що таке рішення було. Слава Богу, що це лише фракція БЮТ відмовляється від роботи в парламенті, хоча б не вся коаліція».

Вимога Юлії Тимошенко щодо дочасних виборів мера тільки зміцнить союз БЮТ і НУНС, - зазначає народний депутат-бютівець Віктор Терен:

«Якщо сьогодні допустити, що одна з політичних сил не виконує тих чи інших умов, то коаліція буде приречена. Тому те, що робить Юлія Володимирівна якраз і скріплює коаліцію, бо це виконання спільних зобов’язань».

Ультиматум Юлії Тимошенко не вплине на міцність союзу БЮТ і «Нашої України – Народної Самооборони», - констатує політолог Віктор Небоженко. Як можна впливати на те, що і так давно вже розпалося, запитує він:

«Коаліція в нас була створена під вибори прем’єра руками. Після цього коаліція не існувала, тому, для чого обговорювати те, чого немає. Адже після цього вона жодного разу не голосувала».

Чекаємо змін?

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович не виключає створення коаліції з БЮТ. Про це він сказав у інтерв’ю телеканалу «Інтер». «Все можливо, неможливого нічого немає», - зауважив екс-прем’єр. Про це ж сказала в коментарі Радіо «Свобода» депутат фракції Партії регіонів Інна Богословська:

«Я впевнена,що формування нової коаліції буде пов’язане з переформатуванням існуючих фракцій, з виходом депутатів і з фракції БЮТу, і з фракції Нашої України».

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк заявив після засідання погоджувальної ради, що першим питанням завтрашнього дня у парламенті буде не розгляд постанови про дострокові вибори столичної влади (як того вимагала Тимошенко), а законопроект про Кабмін. Щоправда спікер додав до цього, що потім депутати все-таки заслухають звіт слідчої комісії, яка з’ясовувала , чи були зловживання з боку київської міської влади.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG