Доступність посилання

ТОП новини

Знання мови – одна з обов’язкових умов здобуття громадянства в Чехії


Оксана Пеленська Прага, 17 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Хочеш стати чеським громадянином – вивчай мову. Але не тільки це. Від наступного року, згідно з новим законом, іспит з чеської здаватимуть і ті, хто хоче отримати в Чехії право на постійне перебування. Таким чином чехи інтегрують власне законодавство до вимог Європейського Союзу, в більшості країн якого знання мови країни постійного перебування належить до обов’язкових.

Багато моїх знайомих у Празі, вихідців з України, освоїли чеську мову самотужки. З гіршими чи ліпшими успіхами, особливо, якщо врахувати важку чеську фонетику, вони у повсякденному житті намагаються спілкуватись з чехами їхньою рідною мовою. Щороку збільшується число тих українських громадян, як приїжджають до Чехії у пошуках роботи, і тих, хто хоче здобути чеське громадянство.

За статистикою, яку сьогодні Радіо Свобода надало Міністерство внутрішніх справ Чеської Республіки, станом на лютий цього року право на роботу в Чехії отримали 64 тисячі 300 українських громадян. У порівнянні з минулим роком ця кількість зросла більше ніж на 6 тисяч осіб.

Слід знати «головні факти про країну, її історію»

Враховуючи ці реалії, а також вимоги Європейського Союзу, уряд Чехії запроваджує з нового року нові вимоги для тих, хто хотітиме отримати чеське громадянство.

Про зміни Радіо Свобода розповів речник Міністерства внутрішніх справ Владімір Ржепка: «Іноземець, який хоче отримати чеське громадянство, мав би бути з цією країною чимось зв’язаний. Він мав би знати головні факти про країну, її історію й коріння. Ми також хочемо кандидата на громадянство випробувати на знання чеської мови і чеських реалій, тобто, щоб вони знали, як працює наше законодавство, які державні символи має наша країна».

Щоб отримати громадянство Чехії, зазначив Пан Ржепка, «треба прожити в країні не менше 5 років і протягом цього періоду не порушити чинне законодавство. Стосовно іспитів з чеської мови, то вони матимуть, як і в інших країнах ЄС, три ступені. Щоб отримати громадянство, потрібно буде здати іспит з чеської мови не нижче другого ступеня складності, тобто вміти читати і розмовляти, для постійного проживання достатнім буде легший – ступінь А 1 (чеська розмовна мова).

Курси для охочих вивчати чеську мову будуть безкоштовними, так само як і іспит. Але ті, хто мовний екзамен з першої спроби не здасть, уже за другий платитиме зі власної кишені. Новий закон має набути чинності від січня наступного року.
XS
SM
MD
LG