Доступність посилання

ТОП новини

Постанова про дострокові вибори Черновецького і єдність коаліції?


Тетяна Ярмощук Київ, 18 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Програма-максимум чи черговий провал? Сьогодні коаліціянти планують ухвалити низку законодавчих ініціатив, зокрема, законопроект про Кабінет та постанову про дострокові вибори київського голови.

Перше питання сьогоднішнього порядку денного – це законопроект про Кабінет Міністрів. Друге – постанова щодо проведення дострокових виборів київського міського голова. Про це, за словами бютівця Анатолія Семиноги, було домовлено на засіданні коаліції.

«БЮТ сьогодні вніс пропозицію на погоджувальній раді внести у порядок денний питання з приводу голосування за постанову про проведення позачергових виборів у місті Києві київського голови та депутатів Київради. Ця постанова підтримана і у порядок денний внесена. Було засідання коаліції, де теж це питання було обговорене. Коаліція буде підтримувати цю постанову у сесійній залі. Першим питанням стоїть законопроект про Кабінет Міністрів. Ну, а друге питання, яке стоїть у порядку денному, це постанова по проведенню позачергових виборів у місті Києві», – сказав народний депутат Анатолій Семинога.

Питання, які стосуються Києва, можуть іти тільки в парі з питаннями, які стосуються Харкова

Кількома ж годинами раніше керівник фракції «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко заявив, що постанову про вибори київського міського голови потрібно розглядати разом із ситуацією в Харкові: «Харківська міська влада так само потребує рішучого і швидкого оновлення. Тому питання, які стосуються Києва, можуть іти тільки в парі з питаннями, які стосуються Харкова. Тому що і зміна київської міської влади, і зміна харківської міської влади – це є спільне зобов‘язання усієї коаліції демократичних сил. На мою думку, ці питання потребують швидкого вирішення. Але обидва, а не якесь одне, окремо взяте».

Законодавчі ініціативи, до розгляду яких підійшли парламентарі, можуть спровокувати серйозні проблеми всередині коаліції, вважає політичний експерт Андрій Єрмолаєв.

«Незважаючи на весь галас стосовно необхідності проведення дострокових виборів, ні політично гарантованого результату, ні законодавчо забезпечених процедур на сьогодні не існує. І дійсно, існує серйозна загроза щодо можливостей серйозних проблем у самої коаліції, які почнуться відразу після того, як тільки почнеться обговорюватися весь пакет так званих законодавчих ініціатив» – сказав Андрій Єрмолаєв.

Ще у п''ятницю лідери парламентських фракцій попередньо домовилися про те, щоб у вівторок винести на затвердження парламенту програму діяльності уряду. А у четвер планувалося розглянути законопроекти, які обмежують депутатську недоторканність. У неділю ж Юлія Тимошенко заявила, що БЮТ не братиме участі у засіданні, якщо у вівторок у порядку денному першим не стоятиме питання щодо дострокових виборів мера Києва.
XS
SM
MD
LG