Доступність посилання

ТОП новини

Проросійських козаків підозрюють у плюндруванні мусульманського кладовища


Володимир Притула Сімферополь, 18 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – За даними правоохоронців, саме люди, пов’язані з козачим підрозділом «Соболь», брали участь в акті вандалізму в Нижньогірську місять тому. Тоді зловмисники розбили майже 300 надгробків мусульманських поховань, що викликало значний громадський резонанс у Криму.

Козачі підрозділи на мітингах Російської громади Криму
(RadioSvoboda.Ua)
На прес-конференції у Сімферополі міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко заявив: «Ці люди затримані за причетність до інших кримінальних справ, але ми підозрюємо їх і в причетності до цього акту вандалізму. Вони там у селищі щось святкували серед своїх однодумців. Це ускладнює слідчі дії, але ми активно їх проводимо. Тому що, на наш погляд, це один із найбільш безпрецедентних актів вандалізму, який стався на території України загалом. Тим більше, із забарвленням міжнаціональних провокацій».

У ніч на 10 лютого невідомі зловмисники зруйнували практично всі надгробки на мусульманському цвинтарі в селищі Нижньогірському, а також убили собаку, який був єдиним сторожем на кладовищі. Меджліс кримськотатарського народу висловив обурення з приводу цієї події, назвавши її «організованою провокацією».

Козачі підрозділи на мітингах Російської громади Криму
(RadioSvoboda.Ua)
«Це була організована дія, спрямована на провокацію»

Перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров, коментуючи заяву міністра внутрішніх справ, зазначив, що знищити майже 300 надгробків бешкетники просто не могли, за цим стояла якась організація.

«Це була організована дія, спрямована на провокацію, на те, щоб витягнути кримських татар на майдани, загострити ситуацію в Криму. Це свідчить про те, що в Криму уже розробляється і може й далі розроблятися сценарій із залученням організованих провокаційних груп на кшталт скінгедів, напівлегальних проросійських організацій та, особливо, так званих «козачих» формувань», – зазначив один із лідерів Меджлісу.

Бійців козачого підрозділу «Соболь» часто можна було бачити у складі загонів Кримського козачого союзу на мітингах, які проводила Російська громада Криму. Однак, там причетність свої козаків до затриманих відкидають. «Ви знаєто що? У нас тут дуже багато козачих формувань. Це ж до Кримського козачого союзу не належить.У нас немає», – заявили у Кримському козачому союзі.

Зараз за фактом наруги над могилами порушена і розслідується кримінальна справа, однак, якщо вина підозрюваних буде доведена, вони отримають незначні терміни покарання.
XS
SM
MD
LG