Доступність посилання

ТОП новини

Нові вибори мера столиці. Верховна Рада сказала своє слово


Юлія Жмакіна Київ, 18 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Не словом, а ділом. Плани демократичної коаліції усунути Леоніда Черновецького з посади мера і переобрати Київраду сьогодні допомогли здійснити 26 депутатів-комуністів і 6 із фракції Блоку Литвина. 246 голосів «за» – і неможливе стає можливим. В останню неділю 70-денного строку від моменту набуття чинності постанови парламенту (це десь на початку червня) можуть відбутися позачергові вибори київського мера та Київради.

(RadioSvoboda.Ua)
Цьому рішенню передував виступ Миколи Томенка, голови тимчасової слідчої комісії, що перевіряє, чи зловживав на посаді мера Леонід Черновецький. І картина, подана Томенком, — темні фарби і без перспективи.

«У комісії складається враження, що фактично у системі землевідводу та інших питаннях ідеться про системну корупцію. Але це наше враження. Треба це підтвердити. Генеральна прокуратура та інші інституції, незважаючи на те, що наша комісія з’ясувала, що лише Генеральній прокуратурі надано 10,7 га землі у Пущі-Водиці, вона буде діяти відповідно до чинного законодавства і, нарешті, поставить крапку, щоб законність діяла у столиці України і на території міста Києва», – заявив Микола Томенко.

Він наголосив, що усі оголошені ним факти щодо порушень і зловживань київською владою мають під собою документальні підтвердження.

Наскільки законна постанова парламенту?

Нема жодного судового рішення, а тому сьогоднішня постанова парламенту про перевибори у Києві незаконна, твердить колишній міністр юстиції, народний депутат регіонал Олександр Лавринович.

«Замість того, щоб предметно розглянути результати роботи комісій – парламентської і президентської, що займаються Черновецьким, розглянути питання, як того вимагає закон за наявності відповідного судового рішення, яке утверджує, що є порушення з боку київської міської влади законів України, і після цього вже виносити у сесійну залу рішення комітету – ця процедура не витримана. І це не таке питання, яке можна дозволити собі розглядати у вільний спосіб на виконання коаліційної угоди. Ми абсолютно не у захваті від сьогоднішньої київської влади. І думаємо, що Київ заслуговує на кращу владу, ніж є сьогодні. Але діяти у спосіб порушення законів при вирішенні цього питання, то навряд чи можна сподіватися на покращення життя не тільки киян. Оскільки це може створити достатньо небезпечний прецедент для багатьох міст України», – зазначив Олександр Лавринович.

Згоден з паном Лавриновичем і член правлячої коаліції, народний депутат Анатолій Матвієнко (НУНС). Він пішов радикально супроти намірів коаліції усунути Черновецького. Матвієнко наголосив, що голосування за перевибори київської влади є неповагою до киян, це посилює кризу і не є законним. І сьогоднішню Постанову Верховної Ради буде легко скасувати у судовому порядку.

Хто буде наступним мером столиці?

Тим часом ті, хто просував ідею перевиборів київської влади, вже думають про день завтрашній. Хто буде наступним мером столиці? У НУНС заявляють, що наразі коаліція не готова визначитися із єдиним кандидатом.

Лідер фракції В’ячеслав Кириленко заявив: «Ані наша партнери із БЮТ, ані інші політичні сили поки що не готові давати відповідь стосовно початку проведення процедури визначення єдиного кандидата від демократичних сил. Із боку НУНС готовність до такої розмови є. Це є додатковим ризиком для демократичних сил»

А от іншій тимчасовій слідчій комісії на чолі з бютівцем Олегом Ляшком, що ревізує діяльність мера Харкова і Харківської міськради, «не пощастило». Постанову щодо перевиборів у Харкові парламент навіть не розглядав. Глава комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко заявив, що поки що недостатньо матеріалів, щоб постанова пройшла комітет.
XS
SM
MD
LG