Доступність посилання

ТОП новини

Дві столиці: встановлення справедливості чи силове захоплення влади?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Ольга Боднар – народний депутат (фракція БЮТ) та Юрій Мірошниченко – народний депутат (фракція Партія Регіонів)

(Розшифровка ефіру з''явиться за годину. Зараз доступним є лише аудіоозапис програми)

Юлія Жмакіна: Вчора Верховна Рада ухвалила — 246 голосів за перевибори мера Києва і Київради. Юлія Тимошенко сьогодні заявила, що оскаржувати цю постанову неможливо чисто юридично. Я запитаю у юриста за освітою Юрія Мірошниченка, чи правда це.

Юрій Мірошниченко: Звичайно, неправда. Тому що судові розгляди поширюються на всі правовідносини в Україні. Тому, на наше переконання, вчорашня постанова Верховної Ради є незаконною, неконституційною, оскільки Верховна Рада втрутилась у діяльність органів місцевого самоврядування. І вона може бути оскаржена як в адміністративному порядку, так навіть у Конституційному Суді. Юлія Жмакіна: Юлія Тимошенко ще заявила щодо майбутньої кандидатури, яку висуватиме демократична коаліція. Це має бути людина, яку має контролювати ця коаліція. Також сьогодні Верховна Рада України відмовилась, не вистачило голосів, заслухати звіт виконувача обов’язків голови СБУ Валентина Наливайченка і Генпрокурора Олександра Медведька щодо ситуації у Харкові, яка триває від учора.

Нагадаю, Служба безпеки України виявила факти незаконних витрат бюджетних коштів посадовцями харківської мерії на суму півтора мільйона гривень. Кримінальну страву порушили за фактом привласнення і розтрати майна або заволодіння ним, зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах.

Вчора представники СБУ намагалися вилучити документи з кабінетів мера та секретаря міськради. Їхнім намірам протистояв секретар Харківської міськради Геннадій Кернес персонально. Він продемонстрував ухвалу суду, який забороняв СБУ проводити вилучення документів.

Був учора ще один епізод, досить драматичний, із народним депутатом Дмитром Святашем від Партії регіонів і мером Михайлом Добкіним, які буквально лягли під машину, що начебто вивозила документи з міськради. Звичайно, що та сторона — представники харківської влади— категорично відкидають звинувачення і претензії СБУ називають фарсом. Говорить Михайло Добкін.

Михайло Добкін (переклад): Я готовий у судах, в прокуратурі, в міліції, у Службі безпеки доводити, що ми діяли строго згідно із дійсним законодавством.

Юлія Жмакіна: І Верховна Рада, як я казала, відмовилась заслухати звіт глави СБУ і Генпрокуратури, що ж відбулося вчора в Харкові. Давайте, шановні гості, розбиратися по порядку, щоб нашим слухачам було зрозуміло.

Щодо вчорашнього рішення Верховної Ради про перевибори мера Києва і Київради. Це було політико-правове рішення чи лише політичне, що закидають Блоку Юлії Тимошенко опоненти?

Ольга Боднар: На даний момент, я думаю, що навряд чи залишились ті люди, які не розуміють, що це рішення насправді є політико-правове. Тому що до тої обіцянки, до якої всі посилаються, що: «От ви обіцяли, Блок Юлії обіцяв, тому так ви намагаєтесь зробити, виконати свої обіцянки, таким чином схилити зал для голосування, а воно є не правове». Зовсім не правда.

Для того, щоб нас у цьому не звинувачували, проводилась велика робота і не Блоком Юлії Тимошенко, а, в першу чергу, Комітетом з державного будівництва і місцевого самоврядування, який я очолюю. І в нашому комітеті твориться таке зараз дуже бурхливе життя, тому що всі питання, які ми зараз обговорюємо, і місто Київ, і місто Харків, це зараз у нас відбувається. У мене дуже цікавий комітет, у мене там дуже багато колишніх мерів. І люди фахово розуміють цю ситуацію із середини.

Для того, щоб розпочати цю процедуру, у нас були підстави правові: до нас звернулися не просто громадські організації, а до нас звернулися численні громадські організації, правові організації, правозахисні організації, громадяни, а також ті суб’єкти, які передбачені законодавством, що з боку Харкова, що з боку Києва. І на підставі цього було створено у нас у комітеті робочі групи. Це ще до створення тих тимчасових слідчих комісій, які вже проголосовані Верховною Радою України.

І ці робочі групи напрацьовували матеріали. Наша робоча група, яку я очолювала, по місту Києву, звернулася до Кабінету Міністрів з проханням долучитися до розслідування тих фактів, які наведені. До них долучилася і Генеральна прокуратура, і Міністерство внутрішніх справ.

На сьогоднішній день наша група закінчила свою діяльність, тому що, по-перше, створено вже тимчасову слідчу комісію, а ми до того моменту працювали. Крім того, працює комісія при Кабінеті Міністрів, і вони розглядають мера як голову державної адміністрації.

Ви знаєте, щоб там не казали, але Конституція і закони у нас достатньо непогані, якби вони виконувались тільки. І Конституція, і закони передбачають механізм: якщо мер міста порушує законодавство, і це зафіксовано вже рішенням суду, яке набуло чинності,— в такому випадку Верховна Рада може ініціювати.

Юлія Жмакіна: На який суд Ви в даному випадку посилаєтесь?

Ольга Боднар: Це не один, їх там порядку восьми у мене тільки є.

Юлія Жмакіна: Щодо яких питань Черновецький програв суди?

Ольга Боднар: Щодо незаконного звільнення з посад кількох осіб, щодо незаконних тарифів. Це я Вам так просто бігом можу навести приклади. Я вже не встигла вчора доповісти, але Томенко доповідав, він перелічив порядку восьми, але їх насправді більше.

Юлія Жмакіна: Словом, Ви вважаєте, що це політико-правове законне рішення, бо воно має підстави?

Ольга Боднар: Звичайно, у мене є підстави це стверджувати.

Юлія Жмакіна: Чи так само вважає представник опозиції, юрист за фахом - фракція Партії регіонів, Юрій Мірошниченко.

Юрій Мірошниченко: Очевидно, що ні. І йдеться не лише тому, що я представник опозиції, відповідно наша місія, наш обов’язок опонувати владі, контролювати її. А, в першу чергу, тому що я правник-юрист і до того ж є заступником голови тимчасової слідчої комісії з питань порушення законодавства київською міською владою.

Щодо тих фактів, які оприлюднював голова цієї комісії пан Томенко, вони ще не є фактами, тому що ці факти не встановив суд. Це є лише висновки або позиція певних контролюючих органів, які очолюють або безпосередньо члени партій, які входять до коаліції, або лояльні до них керівники. Ми це розуміємо, бо це йдеться і про держкомзем, ідеться про КРУ і так далі.

На мій погляд, такі факти порушень мають бути встановлені в судовому порядку, і ті судові рішення, про які згадував мій колега Томенко і зараз пані Боднар, вони не вступили в законну силу. Тобто, є рішення судів першої інстанції, але рішення суду вступає в законну силу, якщо воно підтверджене в апеляції. Таких рішень нема.

Юлія Жмакіна: Чому демократична коаліція одним варіантом підійшла по Києву, пройшло комітет, проголосували за перевибори в Києві, а з Харковом таке не сталося, чому?

Ольга Боднар: Тут дуже коротко, якраз це мій комітет. Тому Сан Санич Омельченко правильно сказав, що на сьогоднішній момент вчора були зареєстровані ці постанови, ми їх не розглянули. Якщо по Києву ми не тільки розглянули, а й винесли вже рішення.

Юлія Жмакіна: Буде продовження з Харковом?

Ольга Боднар: Так, буде, звичайно. Наступне засідання нашого комітету призначене на середу, і в цю середу ми будемо розглядати питання по Харкову.

Юлія Жмакіна: А тим часом Партія регіонів буде блокувати трибуни через ситуацію в Харкові? Що Ви зрозуміли, пане Мірошниченко, з учорашньої ситуації в Харкові? Була справа порушена Службою безпеки, вони збиралися вилучити документи з кабінетів харківської влади – голови міськради і секретаря. З’явилася постанова суду, з’явилися якісь силові захоплення, переїзди машинами. Що Ви для себе зрозуміли – що це було?

Юрій Мірошниченко: Вчора відбувся класичний приклад політичного рейдерства, яке супроводжувалося кримінальними злочинами, зокрема замах на життя державного діяча. Ви самі сказали, що постраждав народний депутат України, мер міста Харкова, були нанесені тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Я вже не кажу про порушення відомчої підслідності, я не кажу про те, що слідчі і представники силових структур проігнорували ухвалу суду, яка забороняла їм робити виїмку, взагалі будь-які слідчі дії, оскільки в суді було подано скаргу на те, що взагалі вони мали розглядати це питання. Я маю на увазі, СБУ.

Юлія Жмакіна: Пан Юрій зачепив тему громади. Я спілкувалася з політичним експертом Ігорем Ждановим. Він сказав, що, бачите, це зоряні війни на олімпі – що Блок Юлії Тимошенко і демократична коаліція поставили собі за мету, і є в коаліційній угоді, змінити владу Києва, Харкова, але це не стосується громад. От якби ви змінили закон про місцевий референдум, коли б громади могли ініціювати і змінювати свою владу. Вам не здається, що це дуже влучно, що громади тут ні при чому?

Ольга Боднар: Громади при чому, тому що якраз влітку, я можу за Київ стверджувати, влітку збиралась громада, намагалася провести референдум стосовно недовіри меру. І чим це закінчилося?

Юлія Жмакіна: Бо старий закон, а Ви впевнені, що настрої політичні сьогодні відповідають настроям киян і харків’ян?

Ольга Боднар: Абсолютно відповідають. І на сьогоднішній день наш комітет має два законопроекти, і наш комітет запропонував їх об’єднати в один, і винести один, щоб він уже був не провальний, а щоб він реально прийнявся у Верховній Раді.

Юрій Мірошниченко: По-перше, дуже небезпечна сама тенденція, коли політики заздалегідь визначили провину і вже починають розбірки. Не відповідають, тому що не вони є джерелом цих ініціатив, ось і все. Це відбувається згори, і в цьому є небезпека.

Юлія Жмакіна: Покажуть вибори, принаймні в Києві ми точно перевіримо, чи була права Юлія Тимошенко, коли так активно взялася за Київ.

(Розшифровка ефіру з''явиться за годину. Зараз доступним є лише аудіоозапис програми)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG