Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі відкрили виставку архівних матеріалів про діяльність УПА


Петро Каландирець Одеса, 19 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Одесі, за сприяння СБУ України, Одеської обласної організації «Просвіта», Українського інституту національної пам’яті, Центру досліджень визвольного руху та Центру національного відродження імені Степана Бандери відкрили виставку про історію УПА.


В експозиції представлені майже півтисячі оригінальних фотографій, документи з радянських та німецьких джерел, а також внутрішні документи Організації Українських Націоналістів та Української Повстанської Армії.

Авторами виставки є співробітники Центру досліджень визвольного руху з осідком у Львові. На їхню думку, неупередженість та об’єктивність представлення матеріалів допоможуть відвідувачам зробити власні висновки про цю складну сторінку історії України.

За словами голови обласної організації товариства «Просвіта» Олександра Степанченка, на виставці вперше представлені матеріали з архівів СБУ, які стосуються діяльності Організації Українських Націоналістів в Одесі від 1941 до 48 років.

«СБУ надала матеріали по двох кримінальних справах, які датовані 1944 та 1948 роками. Це дві групи, які були безпосередньо членами ОУН. Вони були заарештовані. Частину цієї групи стратили. Троє засуджених одержали 25-річні терміни ув’язнення. Їх подальша доля невідома», – розповів Олександр Степанченко.


Найбільше зацікавлення виставка викликає у молоді

На виставці представлені особисті речі членів ОУН в Одесі, документи які стосуються їхньої діяльності. Організатором осередків ОУН в Одесі була похідна група, якою керували Віктор Лисовський та Богдан Яворський.

Радник Голови СБУ Володимир Вятрович наголосив, що найбільше зацікавлення виставка про історію УПА викликає у молоді, які прагнуть збільшити власні історичні знання.

«Навіть по відгуках, які ми отримуємо у книзі відгуків, справа донесення правдивої інформації про УПА своє робить. Дедалі більше людей спокійно, нормально сприймають УПА і вважають їх своїми героями», – зазначив Володимир Вятрович.

А Партія регіонів проти

Противники виставки провели пікет
Пікет з протестом проти відкриття в Одесі виставки про історію УПА провели сьогодні представники Партії регіонів, російські козаки та депутатська група «Родіна» в Одеській міськраді. Вони тримали гасла, на кшталт: «Дві мови – одна країна», «Ні – націоналізму». Щоправда, організатори цієї акції таки завітали до приміщення товариства «Просвіта» і особисто оглянули виставку. Серед них був і депутат Верховної Ради України п’ятого скликання Дмитро Волошенков (фракція Партії регіонів).

Керівник управління внутрішньої політики міськради Наталія Чайчук повідомила, що, можливо, найближчим часом в Одесі проведуть круглий стіл на тему історії національно-визвольних змагань в Україні.

«Надати інформацію можна лише тій людині, яка хоче її мати. Ось зараз я розмовляла з хлопцями, які пікетують цю виставку. Особисто я запрошувала їх подивитися на експонати. Може, ви знайдете якісь протиріччя, і ми з вами поговоримо про ваші знання. Відповідь була така: «Мені за це не заплатили». На жаль, люди продовжують жити тими штампами, які пропонувались радянською ідеологією», – зауважила Наталія Чайчук.

Після Одеси виставку про історію УПА повезуть до Харкова.

Матеріали до теми:

• ОУН у 1940-50-ті роки активно діяла на Півдні та Сході України – документи архівів СБУ

• На Софiйськiй площi в Києвi відбулися урочистості з нагоди 65-ї рiчницi створення УПА • В Івано-Франківську відбувся конкурс строю та пісні з нагоди 65-річчя УПА та Українського козацтва • Василя Кука поховали у центрі рідного села на Львівщині • Пам’яті Василя Кука • Головний командир УПА Василь Кук – перед мікрофоном Свободи
XS
SM
MD
LG