Доступність посилання

ТОП новини

Далай-лама закликав світових лідерів допомогти у розв’язанні конфлікту в Тибеті


Кирило Булкін Київ, 20 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Далай-лама закликав світових лідерів допомогти у розв’язанні конфлікту в Тибеті. Із закликами до припинення насильства в регіоні вже виступили Папа Римський Бенедикт XVI та прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун.

Папа Римський Бенедикт XVI також виступив із закликом до діалогу та толерантності між китайцями та тибетцями: «Насильство не розв’язує проблем, а тільки ускладнює їх. Я запрошую вас приєднатися до мене в молитві. Прохаймо всемогутнього Господа, джерело світла, щоб він просвітлив розум усіх та дав кожному відвагу обрати шлях діалогу й толерантності».

Про свій рішучий заклик до китайської влади бути стриманими стосовно учасників протестів та розв’язувати всі проблеми у мирний спосіб повідомив учора й прем’єр-міністр Великої Британії Гордон Браун, виступаючи в Палаті общин: «Я говорив сьогодні вранці з прем’єр-міністром Китаю Веном і дав абсолютно ясно зрозуміти, що насильству в Тибеті має бути покладено край. Сподіваюсь, що всі сторони в Палаті общин погодяться з цим. Я також закликав до стриманості й припинення насильства шляхом встановлення діалогу між сторонами».

Пекін звинувачує Далай-ламу у спробі підірвати довіру до столиці Олімпійських ігор

Раніше глава Тибетського відділення Комуністичної партії Китаю заявив, що китайський уряд веде боротьбу «не на життя, а на смерть» з Далай-ламою за майбутнє регіону.

Офіційний Китай звинувачує Далай-ламу в тому, що він мовляв ініціює протести в Тибеті задля того, щоб з підірвати довіру до Пекіну як столиці Олімпійських ігор у серпні. Далай-лама відкинув ці звинувачення й закликав до припинення насильства.

Опоненти китайського режиму з самопроголошеного тибетського парламенту в екзилі кажуть, що в зіткненнях з китайськими силами від початку минулого тижня загинули близько 100 осіб. Офіційний Пекін наводить число – 13 загиблих.
XS
SM
MD
LG