Доступність посилання

ТОП новини

Президент США високо цінує Грузію як союзника та рішуче підтримує її євроатлантичні прагнення


Петро Войцеховський Робочий візит Президента Міхеїла Саакашвілі до Сполучених Штатів відбувся за два тижні до Бухарестського саміту НАТО, який розглядатиме заявки Грузії та України про отримання Плану дій до набуття членства в НАТО


Робочий візит Президента Міхеїла Саакашвілі до Сполучених Штатів відбувся за два тижні до Бухарестського саміту НАТО, який розглядатиме заявки Грузії та України про отримання Плану дій до набуття членства в НАТО. Зрозуміло, що тема прагнень Грузії приєднатися до Північноатлантичного Союзу стала центральною у заявах двох президентів.

«Я вважаю, що НАТО отримає користь від членства Грузії, а Грузія отримає користь від перебування у складі НАТО. І я сказав пану президенту, що саме цю думку я наголошуватиму в Бухаресті». З такими словами Президент США Джордж Буш звернувся до журналістів після переговорів зі своїм грузинським колегою Міхеїлом Саакашвілі, які відбулися 19 березня в Білому Домі.

Президент Буш знову підкреслив: план дій до набуття членства – це не прийняття у члени Союзу. Це лише початок процесу, який допоможе всім зручно підготуватися до вступу нових членів. Такий акцент, безумовно, зроблено на адресу європейських союзників, з якими американська дипломатія продовжує дискусію щодо України та Грузії.

В свою чергу, Президент Саакашвілі наголосив на тому, що Грузія високо цінує тісне військове партнерство зі Сполученими Штатами та НАТО, оскільки воно є надзвичайно важливим для захисту її кордонів та територіального суверенітету.

Зустріч давніх друзів

За чотири роки Міхеїл Саакашвілі вже тричі відвідав Джорджа Буша у Вашингтоні, і один раз Президент Буш побував у Тбілісі. Теперішня зустріч двох президентів відзначалася особливою привітною тональністю розмови, яка підкреслювала гарне порозуміння між ними.

Сидячи біля каміну в Овальному кабінеті Білого Дому, президенти багато жартували і обмінювалися компліментами навіть більш яскравими, ніж будь-коли раніше. Наприклад, Джордж Буш сказав, що він «в захопленні» від зусиль Грузії у розбудові демократії та в усіх її перетвореннях. Він також висловив вдячність за внесок Грузії до міжнародних сил в Іраку, назвавши її вояків у складі міжнародних сил «хоробрими та мужніми професіоналами, які несуть службу з дуже якісними результатами».

За демократію від Балтії до Чорного моря

Міхеїл Саакашвілі згадав давню промову Джорджа Буша у Варшаві сім років тому, де йшлося про необхідність підтримки так званих «нових демократій» на просторі від Балтії до Чорного моря. Саакашвілі сказав: то були передбачливі слова, оскільки тоді ніхто, крім Буша, не очікував прогресу демократії в цьому регіоні. Президента Буша завжди будуть пам’ятати як людину, яка допомогла нанести на світову мапу свободи і Грузію, й інші країни регіону, зазначив гість. Наголошуючи, що політичний курс на підтримку пострадянських демократій має рацію, Саакашвілі підсилює позиції тих американських політиків, які прагнуть більш активно допомагати як Грузії, так і Україні.

Президенти також приділили увагу проблемі сепаратистських конфліктів в Абхазії та Південній Осетії. Джордж Буш зазначив, що її необхідно вирішувати мирним шляхом, та підкреслив, що Америка визнає й поважає територіальну цілісність та суверенні кордони Грузії. Він також схвально говорив про економічні успіхи Грузії, зокрема про прийняття нею нового податкового кодексу, який за словами Міхеїла Саакашвілі, робить оподаткуванні спрощеним, прозорим і зрозумілим для всіх.

У загальному висновку Президент Саакашвілі сказав: «Сьогодні ми почули все, що хотіли почути від лідера вільного світу, і це відкриває нові можливості для мого народу. Я везу додому надію та натхнення».

Матеріали до теми:

•&nbsp Посол США: Росія не може заборонити Україні стати членом НАТО •&nbsp Десять країн НАТО домагаються надання Україні і Грузії Плану дій для членства – ДПА •&nbsp Відносини України з НАТО зміцнюються – головнокомандувач силами НАТО у Європі, генерал Бентц Креддок •&nbsp Генсек НАТО визнає, що консенсусу щодо України в Альянсі немає
XS
SM
MD
LG