Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш підтримує право Ірану на мирний атом


Мар’яна Драч Прага, 20 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Іран має право розвивати атомні програми, але має відмовитися від збагачення урану. Про це заявив президент Сполучених Штатів в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Фарда – спільної перськомовної редакції Радіо Свобода і Голосу Америки.

Іран -- атомна станція у Бушері
Іран наполягає на тому, що має виключно мирні цілі у розвитку атомної енергетики, але Сполучені Штати побоюються, що Тегеран розробляє смертоносну зброю. Джордж Буш вважає, що іранці та американці можуть подолати розбіжності, але іранська влада має зробити певний вибір.

«Один із них – припинити збагачення урану і дати можливість перевірити це. Тоді буде можливий шлях уперед. Іранці мають зрозуміти, що Сполучені Штати будуть непохитні в своєму бажанні відвернути створення Іраном ядерної зброї. Але ми будемо розсудливі в нашому бажанні домогтися, щоб ви мали таку цивільну атомну енергетику, яка не давала б можливості для влади збагачувати уран. Проблема в тому, що раніше іранська влада не говорила правди. Тому Сполученим Штатам і решті світу, чи більшості світу, дуже складно довіряти іранській владі, коли йдеться про її правдивість», – заявив Джордж Буш.

Водночас президент Сполучених Штатів підтримує те, що Росія постачає Ірану збагачений уран для розвитку мирного атому.

«Для мене прийнятно те, що триває співпраця з такими державами, як Росія, у поставках пального для роботи атомної станції. Це доводить, що іранській владі не потрібно вчитися збагачувати (уран)», – зазначив президент США.

«Ракетні системи, оборонні системи не будуть спрямовані проти Росії»

В очах Білого Дому Іран належить до держав-ізгоїв, від яких треба захищати американців та їхніх союзників. Задля цього Сполучені Штати збираються розгорнути елементи протиповітряної оборони на теренах Польщі і Чехії. Проти таких планів рішуче виступає Росія. Джордж Буш сказав нашим колегам з Радіо Фарда, що американці хотіли б співпрацювати з росіянами у цьому проекті, але все одно розгорнуть систему ПРО. Під час недавнього візиту до Москви спільні підходи шукали Державний секретар США Кондоліза Райс і міністр оборони США Роберт Ґейтс.

Джордж Буш: «Ракетні системи, оборонні системи не будуть спрямовані проти Росії. Вони будуть націлені на держави, які будуть намагатися за допомогою ядерної зброї тримати вільний світ у заручниках. Я оптиміст, обережний оптиміст. Я не знаю, чи ми знайдемо спільні підходи, але ми намагаємося їх знайти, і перший крок – це спробувати».

Крім цього, Джордж Буш сказав, що Сполучені Штати мають «глибоку повагу» до історії та культури Ірану і підтримують бажання іранців жити у вільному суспільстві.
XS
SM
MD
LG