Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт між ісламістським і світським курсом Туреччини наростає


Мар’яна Драч Прага, 20 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Чи можуть перерватися переговори про вступ Туреччини до Євросоюзу через загрозу політичної нестабільності у державі? Це питання постало після того, як турецька прокуратура виступила з вимогою заборонити правлячу партію за звинуваченнями в побудові ісламістської держави. На початку наступного тижня Конституційний суд Туреччини має вирішити, чи приймати до розгляду цю справу.

На думку оглядачів, Туреччина процвітає з 2002 року, коли до влади прийшла партія «Справедливість і розвиток». Подвоєння рівня ВВП і реформи правової системи дали змогу уряду Реджепа Ердогана почати переговори про вступ до Євросоюзу. На виборах минулого року його партія здобула переконливі 47 відсотків голосів виборців. Але разом з тим опитування громадської думки засвідчують, що більшість турків проти посилення ролі ісламу в суспільстві.

Правляча партія Туреччини не приховує, що має витоки в ісламі, але наполягає, що відділяє політику від релігії. Докази на противагу цьому зібрали прокурори, які подали досьє на 162 сторінках на розгляд Конституційного суду. Краплею, що переповнила чашу терпіння прихильників світського курсу Туреччини, стала лютнева ухвала парламенту, який дозволив дівчатам носити у вузах мусульманські хустки.

Спроба заборонити правлячу партії викликала розгубленість у суспільстві

За останні кілька десятиліть турецькі судді вже чотири рази забороняли ісламістські партії, але цього разу ситуація інакша.

В інтерв’ю Радіо Свобода історик Девід Барчард із Анкари зауважив: «Немає сумніву в тому, що весь спектр громадської думки, включно з турецькою опозицією, засвідчує, що вони шоковані спробою заборонити правлячу партію».

Якщо Конституційний суд Туреччини прийме справу до розгляду, то матиме в розпорядженні щонайменше півроку, перед тим як оголосити вердикт.

Вашингтонський експерт з Центру стратегічних і міжнародних студій Булент Аліріза прогнозує, що судді таки візьмуться вирішувати долю нинішніх лідерів Туреччини.

«Це принесе багато політичної нестабільності країні. Це вплине на економіку і, щиро кажучи, поставить під удар можливості пана Ердогана керувати. Принаймні через те, що його буде непокоїти судовий розгляд. Ми маємо у Туреччині кризу, яка повільно розгорається», – зауважив Булент Аліріза.

Також не виключено, що коли Конституційний суд Туреччини дасть ляпаса владі, то це ще більше посилить лави прихильників партії Ердогана, а її курс зробить більш радикальним.

Під ударом не лише переговори про вступ Туреччини до ЄС

За деякими повідомленнями, керівництво Туреччини може спробувати швидко провести Конституційні зміни у парламенті, щоб обмежити повноваження судової гілки влади. Партія прем’єра також має право оскаржувати вердикт місцевого суду у Європейському суді з прав людини, але такий розгляд може забрати роки.

А тим часом під ударом опинилися не лише переговори про вступ Туреччини до ЄС, але й співпраця з міжнародними фінансовими інституціями. У травні добігає кінця масштабна економічна програма МВФ для Туреччини у розмірі 10 мільярдів доларів. Тепер на тлі політичних баталій неясно, чи уряд в Анкарі зможе домогтися продовження проекту.
XS
SM
MD
LG