Доступність посилання

ТОП новини

Що скаже НАТО Україні й Грузії в Бухаресті? Польські підприємці все більше інвестують в Німеччину і Україну (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 20 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало європейських видань далі аналізують шанси України та Грузії на саміті НАТО в Бухаресті. Чи вдасться їм отримати План дій щодо членства в Альянсі, незважаючи на опір окремих європейських держав? Деякі впливові європейські газети аналізують ситуацію з підприємництвом у Польщі та намагання польських бізнесменів інвестувати в економіки сусідніх Німеччини та України.

Відоме британське аналітичне видання «Джейнз» у своєму військовому тижневику висловлює думку, що «Грузія та Україна, ймовірно, залишать Бухарест без запрошення до Плану дій щодо членства в Альянсі». Аналітики «Джейнз» інформують, що цього разу підтримка США намірів Києва й Тбілісі щодо ПДЧ чи не вперше виявилася недостатньою для подолання опору з боку низки європейських країн, незадоволених ситуацією з демократією в Україні та Грузії. «Джейнз Дефенз Віклі» вважає, що НАТО обмежиться в Бухаресті підтвердженням своєї підтримки прагнень України та Грузії до членства в блоці та гарантуватиме цим країнам політику відкритих дверей на майбутнє. А польське видання «Дзеннік» наводить слова речника німецького МЗС Гельмута Айхеля, що Німеччина «вкрай скептично ставиться до Києва» і щодо його намірів на отримання ПДЧ в Бухаресті. Разом з тим цей польський часопис оприлюднив інтерв’ю Президента України Віктора Ющенка, який висловив свою впевненість в успіху його країни на квітневому саміті НАТО в румунській столиці.

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» повідомляє про те, що польські підприємці у пошуках виходу з погіршення ситуації з робочою силою, її подорожчання вдома та втечею кваліфікованих поляків за межі країни, вкладають все більше коштів до економіки сусідньої Німеччини. Насамперед, поблизу польського кордону, де є велика потреба в інвестиціях та досить високий рівень безробіття і дешевша, аніж у Польщі, робоча сила. «Файненшел Таймс» інформує, що з 2004 року і до сьогодні польські підприємці інвестували в економіку Німеччини понад 500 мільйонів євро. Хоча це не так багато у порівнянні з іноземними інвестиціями у Польщі, яких надійшло сюди за минулий рік близько 14 мільярдів доларів. Але, як зазначає «Файненшел Таймс», останніми роками спостерігається тенденція до зростання експорту польських інвестицій до Німеччини, а ще більше – до України.
XS
SM
MD
LG