Доступність посилання

ТОП новини

Тролейбусний експеримент в Івано-Франківську: одноденні проїзні квитки


Галина Добош Івано-Франківськ, 21 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua). – Найдешевший вид транспорту в Івано-Франківську – тролейбус: 50 коп. Місцеві чиновники нарікають – він збитковий, тим паче, що більшість пасажирів – пільговики, які взагалі проїзд не оплачують. Тому транспортники вирішили ввести одноденні проїзні квитки, що коштуватимуть 1 грн. 25 коп. Хоч і дорожче, але їздити можна буде на них увесь день. У такий спосіб, переконані вони, до тролейбусів вдасться повернути платоспроможних пасажирів.


Перші тролейбуси виїхали на вулиці Івано-Франківська 25 років тому. Зараз це зручний транспорт для мешканців мікрорайонів Пасічна і Каскад, бо можна доїхати до вокзалу і центрального ринку. Міська програма розвитку електротранспорту передбачає прокладення ліній в південній частині міста на період до 2015 року.

За рік в Івано-Франківську тролейбуси перевозять більше 20 млн. пасажирів – практично кожного третього мешканця міста. В робочий день на маршрути виходить 33 машини, на вихідні нема потреби і в двадцяти. І переважають в тролейбусах пільговики. З 2001 року кількість перевезених платних пасажирів щороку зменшується на 11-12% – стверджують у державному комунальному підприємстві «Електроавтотранс». А система субвенцій на відшкодування перевезень пільговиків вираховується за співвідношенням до перевезених платних пасажирів. Не буде їх – не буде грошей. Тож одноденний проїзний квиток вводиться для того, щоб повернути платного пасажира в тролейбуси, наголошує директор «Електроавтотрансу» Леонід Яковець.

Спочатку такі проїзні продаватимуть кондуктори, згодом – у кіосках. Якщо експеримент вдасться, впроваджуватимуть проїзні на три дні чи вихідні.

Наразі про підвищення плати за проїзд у тролейбусі не йдеться. Але якщо зростуть тарифи на міських автобусах, не виключено, що подорожчає і тролейбус.
XS
SM
MD
LG