Доступність посилання

ТОП новини

Під чиїм контролем буде Косово, турбує не лише Україну (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 21 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Смерть українського офіцера Ігоря Кіналя, який загинув у Косовській Митровиці, і відступ оонівського контингенту під час зіткнень з озброєними косовськими сербами ставлять багато запитань про майбутнє Косова, вважають оглядачі у європейській пресі. Європейські видання також продовжують обговорювати можливі наслідки незалежності Косова для інших сепаратистських територій.

Впливовий лондонський часопис «Економіст» аналізує перебіг подій у Косові, особливо криваві зіткнення останніх днів у Косовській Митровиці. Британське видання нагадує про десятки поранених і смерть українського офіцера не лише як про сумний наслідок цих сутичок, але й із огляду на можливі подальші наслідки неузгодженості дій Заходу в Косові. «Економіст» вважає, що події в Митровиці можуть стати поштовхом для подальшої дестабілізації не лише в краї, але й у цілому регіоні.

На думку авторів лондонського видання, ООН не лише не знає, що робити далі зі своїми миротворчими силами в Косові, але й як ділитися владними повноваженнями з албанцями, сербами, та й із ЄС і НАТО. У Брюсселі ж кажуть лише про початок 120-денного перехідного періоду і теж не знають, як ділити владу в Косові з ООН. Тут же «Економіст» наводить слова албанського політика Ветона Сурроя про те, що нині в Косові настав небезпечний період, який вимагає негайних кроків. Якщо їх не здійснити, вважає Суррой, то до парламентських виборів у Сербії, які призначені на 11 травня, в Косові може спалахнути нова тривала війна.

Після Косова – Абхазія?

Інше британське видання «Індепендент» інформує про незалежницькі настрої в Абхазії, яка збирається наслідувати приклад Косова і вкотре проголосити свій повний суверенітет від Грузії. Лондонська газета наголошує, що Москва залякує світ і виявляє готовність визнати Абхазію та Південну Осетію у відповідь не лише на прецедент із Косовом, але й у разі отримання Грузією на саміті НАТО в Бухаресті Плану дій для членства в альянсі.

«Індепендент» наводить слова невдоволення абхазьких політиків нерішучістю Кремля щодо повного визнання незалежності Абхазії. Це видання також розповідає про страхи в Сухумі щодо воєнних приготувань Грузії та можливої силової спроби президента Міхеїла Саакашвілі вирішити проблему непокірної республіки.

Французі інвестують у російський автопром. На черзі літаки?

Європейське видання «Волл Стріт Джорнал» детально розповідає про дуже сміливу мільярдну інвестицію французької компанії «Рено» в російський застарілий автогігант на Волзі «АвтоВАЗ». Газета наводить це не лише як приклад сміливості західних інвесторів, але й як зразок мобільності «кремлівського капіталізму». Також вказується, що «Рено» виграв цю інвестицію в боротьбі з такими конкурентами, як американська «Дженерал Моторз» та італійський «Фіат».

«Волл Стріт Джорнал» попереджає, що на черзі ще один новітній за масштабами російський інвестиційний проект, цього разу в авіаційній промисловості Росії.
XS
SM
MD
LG