Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і США вітають рішення поновити переговори про об’єднання Кіпру


Такої домовленості досягли в п’ятницю керівники Республіки Кіпр і самопроголошеної Турецької республіки Північного Кіпру.

Такої домовленості досягли в п’ятницю керівники Республіки Кіпр і самопроголошеної Турецької республіки Північного Кіпру.

Димитріс Хрістофіас і Мехмет Алі Талат також домовилися повністю відкрити прикордонний перехід у центрі розділеної навпіл столиці Кіпру, відомої за кордоном як Нікосія.

Греки-кіпріоти називають місто Лефкосія, кіпріоти-турки – Лефкоша.

Кіпр поділений на грецьку й турецьку за населенням частини з 1974 року. Тоді війська сусідньої Туреччини захопили північну третину Кіпру, де жили переважно місцеві турки, в відповідь на влаштований тодішньою владою сусідньої Греції невдалий переворот греків-кіпріотів, який мав на меті приєднати весь острів до Греції.

Нині на півночі Кіпру фактично існує самопроголошена держава турків-кіпріотів, яку визнала тільки Туреччина. Решту острова становить міжнародно визнана Республіка Кіпр, член Європейського Союзу, більшість населення якої – греки-кіпріоти.

Останнім часом обидві сторони висловлюють прагнення знову об’єднатися, але досі не могли домовитися про взаємно прийнятні умови.
XS
SM
MD
LG