Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові вибори Київського міського голови як тест на єдність урядової коаліції


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Роман Скрипін
Гість Свободи: лідер парламентської групи "Народна самооборона" Володимир Стретович

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Стосовно київського міського голови і виборів. Зараз є позиція Секретаріату Президента, Вашого улюбленого персонажу — пана Балоги, який говорить про те, що ці перевибори, вони оскільки зроблені не в законний спосіб, то, очевидно, є зачіпка, щоб подати всі необхідні подання в Конституційний Суд або судові інстанції, виграти процес стосовно скасування цього рішення Верховної Ради. Про це ж говорила пані Ставнійчук.

Чим продиктована така поведінка Секретаріату Президента, який колись був Вашим соратником по політичній силі (я маю на увазі, по блоку), який обіцяв перевибори київського міського голови? Що сталося? Володимир Стретович: У зв’язку з Вашою останньою реплікою, що був соратником і передбачено нашими політичними угодами, це питання краще адресувати йому безпосередньо. Як на мене, я вважаю, що той герой, про якого Ви згадуєте, очевидно, занепокоєний тим, що Юлія Володимирівна Тимошенко набирає ініціативу, набирає темп, і це не вписується в партитуру протидії для того, щоб вона досягала більшого і класичного результату.

І тому під час розмови у Президента, коли він нас запитував, що треба зробити, щоб організувати стосунки, ми порадили як ті, що говорять про свої переконання, що треба поміняти керівника Секретаріату, і тоді все зміниться. Я озвучив на зустрічі з Президентом: будь ласка, заберіть того спічрайтера, який говорить про те, що виплати з Ощадбанку – це абсолютно марна справа, не вийшло, газові домовленості – це абсолютно марна справа, теж пропало.

Роман Скрипін: Ви маєте на увазі коментарі, до яких вдається пан Балога стосовно всіх кроків Прем’єра?

Володимир Стретович: Ні, менше Балога, а ті чиновники різного ґатунку, заступники, начальники управлінь. Я Президенту, до речі, сказав: «Віктор Андрійович, я хотів би чути Ваші думки, думки мого Президента, Президента моєї країни».

Роман Скрипін: А він на це сказав, що «Балога – це я»?

Володимир Стретович: Ні, він так не сказав. Він сказав: «Що Ви взялися до Секретаріату, він нічого не вартий. Рішення я приймаю сам», — це були його слова, дослівно. Але з цього випливало, що, фактично, треба чути, що говорить Секретаріат Президента.

Я кажу: «Ні, от як Ви нам будете доводити свою думку, ми будемо її чути, аналізувати, а коли начальник управління сьомого чи дев’ятого це говорить, це якийсь клерк, це, може, його особиста думка, а не Ваша, Президента». От на цьому ми сконфліктували. «Що Ви пропонуєте?» — запитав Президент. Я сказав: «Поміняйте Віктора Івановича – і все стане нормально. Інша людина зрозуміє, що у нас є коаліція і треба працювати, впрягатися спільно, а не вставляти палки в колеса.

Слухачка: Я Ольга Василівна з Києва. Пане Стретович, скажіть, будь ласка, чи готові Ви особисто стати мером. Ми б, я думаю, Вас підтримали, якби Ви захотіли стати мером.

Володимир Стретович: Ольго Василівно, Ви мене загнали в піт, так би мовити. Я взагалі про свою кандидатуру ніколи не говорю, про це повинні сказати або мої політичні соратники, або мої політичні колеги, або виборці.

Але, дозвольте, я подумаю над Вашою пропозицією. Якщо відверто, то мій чотирнадцятирічний політичний досвід є достатньою базою для того, щоб здійснювати такі функції і знати, що зробити. Але це від мене не залежить, це залежить від тих, хто довірить цей мандат. Але є питання для роздуму. Ви мене спантеличили.

Роман Скрипін: А Ви б хотіли бути мером?

Володимир Стретович: Для мене влада – це служіння, тому я, враховуючи ситуацію, яка є в державі, готовий докласти свого небагатого здоров’я, щоб ситуацію в державі, і в Києві зокрема, виправити. Чи я хотів би – це питання можна залишити поза дужками.

Я хочу сказати, що я зміг би це зробити і зібрав би команду менеджерів за відповідним принципом. Але, на жаль, мені з моїми статками, навіть з моїм досвідом, очевидно, не випаде така карта. Можливо, вона випаде в майбутньому.

Роман Скрипін: То, може, Вас хтось підтримує зараз уже, є коло підтримки серед тих публічників партійних або блоку?

Володимир Стретович: Я не веду такої діяльності, я не шукаю своїх соратників для того, щоб вони підтримали, тому що там, де є домовленості, а вони вже точаться з літа, їх рушити зараз – наживати собі політичних ворогів.

Роман Скрипін: А які домовленості? Тому що, як ясний день, зрозуміла одна річ: якщо не буде одного кандидата, то всі програють, точніше, виграє пан Черновецький.

Володимир Стретович: Це достеменно, це однозначно. Тому домовленості, які лунали влітку перед виборами про те, що на пост прем’єр-міністра стає Юлія Володимирівна, а керівник «Народної самооборони» Юрій Луценко буде номінуватися на посаду міського голови, — тепер ця ситуація змінюється. Блок Юлії Тимошенко каже: «Оскільки ми маємо переважну кількість голосів підтримки в Києві ( і це, очевидно, відповідає дійсності, важко це оспорювати), ми висунемо свого кандидата, оскільки ми маємо всі шанси перемогти».

Другі говорять: «Ми маємо найвищі рейтинги, — я маю на увазі Віталія Кличка, — тому треба, щоб усе групувалось навколо мене». Юрій Віталійович сьогодні у Львові заявляє, що треба узгодити одного кандидата. Якщо такий кандидат буде узгоджений потягом цього тижня, він погодиться з цією кандидатурою. Так що, бачите, там мого прізвища не фігурує, і я спокійно дивлюсь за тим, як воно буде відбуватися.

Але я переконаний, що якщо не буде єдиного кандидата від демократичних сил, то, повірте, сьогодні ресурсу організаційної команди, досвіду, як проводились вибори рік тому, вистачить у нинішнього мера, щоб залишити статус-кво, залишитись на своїй посаді.

Роман Скрипін: Я хотів би від Вас почути, на Вашу думку особисту: хто може бути єдиним кандидатом від демократичних сил, кандидатом на Київського міського голову на цих перевиборах?

Володимир Стретович: Я над цим питанням ще не задумувався, тому що мене ніхто не запитував, і я не давав відповіді. От тиждень визначено для того, щоб це було. Ми, наприклад, у своєму складі коаліції, «Наша Україна – Народна самооборона», не обговорювали це питання і не висловлювали свого кандидата.

Роман Скрипін: Дозвольте Вам не повірити.

Володимир Стретович: Але я хочу сказати, що на зустрічі з Президентом, Президент сказав, що ми назвемо таку кандидатуру, і ця кандидатура задовольнить усіх. От цікаво, що ж може назвати Президент.

До речі, Ви питали мене про Секретаріат, так Віктор Андрійович сказав: «Я стою категорично за принцип переобрання Київського мера». А те непорозуміння, яке виникло в Секретаріаті у зв’язку з неголосуванням і так далі, було обумовлене тим, що до цього часу така кандидатура була не визначена. Тобто, передчасно відбулось голосування і, по суті, відбулась втрата темпу, за яким можна здійснювати успішну виборчу кампанію.

Але ця кандидатура сьогодні не зрозуміла. Не виключаю, що це може бути, наприклад, генеральний директор об’єднання «Оболонь» Олександр Слободян. Можливо, це буде той же самий Віталій Кличко, абсолютно не виключається. Тому цей тиждень, який проходить у консультаціях, якраз і визначить такого кандидата. Я, як гравець командний, якого визначать, такого і буду підтримувати.

Роман Скрипін: Може бути помилка при визначенні кандидата?

Володимир Стретович: Помилка завжди є.У цій нашій політичній системі координат помилка завжди може бути.

Роман Скрипін: Ви ж розумієте, що Юлія Володимирівна, при всій моїй повазі. помиляється, коли говорить, що «ми визначимо свого кандидата». Але те, що вона покаже перстом на цього кандидата, не означає автоматичної підтримки киян, попри підтримку БЮТ у цілому. Це саме стосується і Президента. Покаже він на Слободяна — ну, хто в Києві не знає, що таке «Оболонь».

Володимир Стретович: Нам треба запроваджувати американську систему «праймеріз»: в районах провести відповідні дебати, щоб виборці на перших етапах визначилися, кому надати перевагу. І той, хто переможе, може кандидувати на загальноміських виборах. Можливо, таку систему запровадити. Але те, що я не очікую чуда від тих виборів, які відбудуться, позачергових, то це для мене однозначно і зрозуміло.

Роман Скрипін: А чого Ви тоді очікуєте?

Володимир Стретович: Я очікую, що я буду дивитися телевізор, буду дивитися, як іде сесія київміськради, буду слухати міського голову і тішитися, який у нас гарний, розумний, діловий, високоморальний мер нашого міста.

Роман Скрипін: А кажете, що не думали про кандидатуру. А всі якості вже перерахували. Мене цікавить прізвище, тому що це питання нагальне. Як Ви вважаєте, Луценко піде?

Володимир Стретович: На сьогоднішній день швидше ні, ніж так. Але все залежить від того, якщо коаліція визначить, що це буде Луценко, він буде кандидуватись. З посади міністра піде у відставку і буде змагатися за київське мерське місце.

Роман Скрипін: Зробимо з Вами такий уявний бюлетень, де ми пишемо Черновецького прізвище, Кличко, Пилипишин, Турчинов, Горбаль і Поживанов нехай буде. За кого ж Ви голосуєте у випадку, якщо ми маємо такий бюлетень?

Володимир Стретович: Дозвольте, я віддам Поживанову, тому що він уже був мером 600-тисячного міста Маріуполя протягом 2 термінів: 1990-1994, 1994-1998, і має досвід управління мегаполісом, яким є велике місто. А Маріуполь з його екологією, транспортом, металургією, населенням, двома районами є дуже складним в управлінні. Він з цим успішно справлявся. Якби мене запитали з того переліку, що є.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG