Доступність посилання

ТОП новини

Сербія запропонувала поділ Косова вздовж етнічного кордону


Анамарія Рамач Белград, 24 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Минулого тижня Сербія запропонувала місії ООН у Косові документ, яким фактично передбачається поділ Косова вздовж етнічного кордону на сербську та албанську частини. Таким чином політики у Белграді планують утримати під своїм контролем хоча б ті частини Косова, де живуть етнічні серби. Західні дипломати говорять, що подібний план розподілу Косова вже було відкинуто раніше.

Сербія-Косово: сучасний кордон
Сербський уряд передав пропозицію до ООН, організації, яка відповідає за Косово від 1999 року. Сербську ініціативу озвучив міністр у справах Косова Слободан Самарджич. У проекті угоди, який він представив, мовиться, що Белград визнає юрисдикцію ООН у Косові. Але водночас, на думку сербського уряду, в регіонах Косова, де серби є етнічною більшістю, поліцію, судову владу та митницю повинні контролювати лише серби. Приблизно 15% території Косова заселене сербами, на цій частині території вони становлять етнічну більшість.

Більшість міністрів, як і представники сербських партій Косова, про проект такої угоди дізналися із засобів масової інформації. Першою про неї повідомила косовська албанськомовна газета, а в понеділок 24 березня її надрукувала белградська преса. Прозахідні партії в коаліції виступають проти пропозиції Самарджича. Сам Самарджич запевняє, що його пропозиція випливає з плану дій, який у січні ухвалив сербський уряд.

«Ми не можемо захистити сербів у Косові конфронтацією з міжнародним співтовариством»

Колишній дипломат та один із провідних експертів у галузі зовнішньої політики та член Європейського руху в Сербії Душан Лазич вважає, що політика країни в стосунках із Косовом мала б більше враховувати нову реальність, що виникла після проголошення незалежності Косова.

«Боюся, що в останній час здійснюються певні заходи, які, на перший погляд, нібито захищають інтереси сербів у Косові, але ефект зовсім протилежний. Я не згадував би останні акції, які там відбувалися, але з них видно, що ми не можемо захистити сербів у Косові конфронтацією з міжнародним співтовариством, чи конфронтацією з найбільшою частиною міжнародного співтовариства», – зазначив Душан Лазич.

Під час заворушень у сербських частинах Косова минулого тижня загинув український поліцейський, десятки інших поліцейських із місії ООН отримали поранення, постраждало і близько 70 сербів.

Місія ООН говорить, що має «беззаперечні» докази про те, що понеділкові заворушення в Митровиці були спровоковані із Сербії і організовані сербським міністерством внутрішніх справ.

Оглядачі у Сербії схильні розглядати нову пропозицію щодо розподілу Косова під кутом нових парламентських виборів, які у Сербії мають відбутися у травні.

XS
SM
MD
LG