Доступність посилання

ТОП новини

Перша сотня. Уряду Юлії Тимошенко сто днів


Марічка Набока, Надія Шерстюк Уряд Юлії Тимошенко підбиває підсумки своєї стоденної діяльності. Що вдалося і що не вдалося зробити чинному Кабміну за цей термін? Як оцінюють його працю самі урядовці, а також опоненти і прості українці?

ГЛАС НАРОДУ:
Чим для Вас особисто запам’яталися 100 днів роботи уряду? Як змінилося Ваше життя?
Аня, студентка:
- Обіцяли підняти зарплати, але ж не підняли. Ціни ростуть жахливо.
Олександр, науковець:
- Інфляція робить своє діло, а ці соціальні виплати – це ж мізер. Але для мене особисто сильних змін поки не відбулося.
Валентина Анатоліївна, пенсіонерка:
- Виплати це добре. Але ж ця 1000 гривень зараз – це ж нічого! І пенсію підняли, але дуже трошки.
Леонід Терентійович, пенсіонер:
- Тимошенко пообіцяла не брати до армії з 1 січня, робити її контрактною. Цього вона не зробила.
Євгенія, студентка:
- Постанова про підняття стипендій є від 5 березня. Сподіваюся, що в цьому місяці ми отримаємо більше грошей.
«Красивий уряд»

Сьогодні на розширеному засіданні Кабінету міністрів Юлія Тимошенко звітувала про діяльність свого уряду, хвалила міністрів і пишалася тим, що вперше за історію України до влади прийшов «з політичної точки зору красивий уряд». До здобутків голова уряду зарахувала, зокрема, вступ України до Світової організації торгівлі і приборкання цін:

«Те, що нам залишили, є для нашого уряду таким викликом, з яким доведеться ще не один місяць працювати. Але сьогодні ми бачимо позитивні тенденції по таких ключових продуктах, як, наприклад, олія соняшника, цукор. Думаю, що в найближчі 2 місяці ми зробимо по інших 32 позиціях також прогрес, який стабілізує абсолютно всі інфляційні процеси».

Найголовніше, що вдалося зробити чинному Кабміну, це ухвалити бюджет на дві тисячі восьмий рік, - зазначає Юрій Павленко, міністр у справах сім’ї, молоді і спорту. До того ж , на його думку, урядовці змогли реалізувати низку соціальних ініціатив Президента, а саме:

«Це підвищення мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії, стипендій студентам, стипендій дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування. Тобто, соціальна складова, про яку говорили партії, які сформували коаліцію, в повній мірі врахована. Вдалося багато речей, пов’язаних з виводом української економіки з тіні. Зростання надходжень на митниці, в податковій системі. Хоча за сто днів говорити про реальні здобутки дуже важко. Сто днів – це той термін, коли уряд формує свій план дій».

А представниця «тіньового уряду», член Партії регіонів Інна Богословська виставила незадовільну оцінку роботі чинного Камбіну. За її словами, уряд Юлії Тимошенко занадто занурився в політику, а відтак соціально-економічні питання залишилися без уваги:

«Економіка в кризі. Для людей сто гривень це вже не гроші, за них практично вже нічого не можна купити. Віра у владу зіпсована брехнею постійною. Найвища за останні 10 років інфляція в Україні, ми досі не бачимо жодних антиінфляційних заходів».

Як пройшли ці сто днів для Дніпропетровщини та Львівщини?

Мешканці рідного Юлії Тимошенко міста Дніпропетровськ ще пам’ятають, з чого нинішній Прем’єр розпочинала свою бізнес-діяльність – з перезапису та продажу відеокасет. Деякі дніпропетровці вважають, що поїхавши до Києва робити політичну кар’єру, Юлія Тимошенко забула про малу батьківщину.На адресу уряду в рідних місцях його очільниці лунає чимало критики. Тему продовжить місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.

«Ринок продажу нафтопродуктів на Дніпропетровщині майже повністю монополізований компаніями, які пов’язують з іменем олігарха Ігоря Коломойського, а, відповідно, і з ім’ям Прем’єра. Бензин на Дніпропетровщині зараз коштує 6 і більше гривень. Підняттям тарифів на послуги погрожують маршрутники і таксисти. Що ж до обіцянок Юлії Тимошенко, які вона жменями розсипає, коли приїжджає на малу батьківщину, то ставлення до них здебільшого скептичне. Леді Ю заявила, що за 2-3 роки в Дніпропетровську має бути добудований багатостраждальний метрополітен. З часу візиту минуло 2 місяці, грошей так і нема».

За сто днів роботи уряду Тимошенко на Львівщині відбулись численні кадрові зміни, але рівень зарплати помітно не зріс і становить в середньому 1200 гривень. А через шалене зростання цін гаманці людей суттєво потоншали. Як оцінюють діяльність уряду мешканці Львівщини, області, де на позачергових парламентських виборах блок Юлії Тимошенко здобув найбільшу кількість голосів, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Слухати репортаж:


Час ставати до праці

Беззаперечним плюсом за чотири місяці діяльності уряду є боротьба з корупцією, принаймні початок цієї боротьби, зазначає економіст Центру Разумкова Костянтин Кузнєцов:

«Наприклад, на митниці ми бачимо конкретні результати у вигляді виконання планових надходжень до держбюджету. За поточний місяць митниця свій план виконала. Саме тут є потужне економічне джерело для уряду Тимошенко, саме в подоланні корупційних схем».

Чинний уряд Юлії Тимошенко і Кабінет міністрів, який вона очолювала у дві тисячі п’ятому році, — це уряди короткочасного використання, вважає політолог Володимир Фесенко.

«Треба поспішати і вже в перший період роботи мати конкретні результати. Уряди Тимошенко, і перший, і другий, це уряди швидких результатів, хоча якраз із цим пов’язані ризики і потенційні проблеми».

100 днів — це своєрідний медовий місяць для урядовців. Та від свят необхідно переходити до буденного життя. Враховуючи протистояння між Кабміном і Секретаріатом Президента та відсутність у Камбіну міцної парламентської підтримки, чи буде воно щасливим, невідомо.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG