Доступність посилання

ТОП новини

Як закарпатська влада ціни на продукти стримує


Надія Петрів Ужгород, 26 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Щодень закарпатці скаржаться на підвищення цін на продукти харчування. У той же час закарпатська влада заявляє, що робить усе можливе для регулювання цін, і запевняє: нині в області вартість основних продуктів харчування навіть нижча, ніж в середньому по Україні. І це попри те, що в краї майже нічого не виробляється. Тож як вдається регулювати ціни владі краю?

Ще торік Закарпатська область лідирувала в Україні за рівнем цін на продукти харчування й паливо. Пояснювали це тим, що в краї відсутнє будь-яке виробництво продтоварів, а тим більше нафтопродуктів, та й довозити до області – найдалі. Нині ситуація певною мірою інакша, область десь в серединці поміж інших областей за рівнем цін. Тим не менше, у такому підвищенні цін закарпатські економісти вбачають змову й у всіх бідах звинувачують, за їхніми словами, «бездіяльний уряд».

Начальник головного управління економіки в Закарпатській області Віктор Погорєлов зауважив: «І взагалі, скажіть, будь ласка, ціна на енергоносії, на газ не підвищилася, на електроенергію якщо й підвищується, то десь на копійчину, то чому піднімаються ціни на продукти харчування? Уряду потрібно цілеспрямовано працювати на мешканців, більш професійно підійти до вирішення цього питання».

Фахівці інспекції з контролю за цінами в Закарпатській області зазначають, що ситуація з цінами на продукти харчування й паливо нестабільна, і суттєвого підвищення ще варто очікувати, тим більше з огляду на тенденції по Україні. Водночас сусіднім областям варто би перебрати досвід Закарпаття у стримуванні цін, наголошує Любов Стебницька, головний ціновий інспектор Закарпаття.

Любов Стебницька: «Чому наші темпи дещо нижчі від середньоукраїнських? Тут спрацювали два чинники: безпосередньо облдержадміністрацією ухвалено розпорядження, яким врегульовано, як рівень рентабельності безпосередньо у виробників борошна і хліба, так і рівень торговельної надбавки, який застосовується в роздрібній торговельній мережі. І ще один такий нюанс про новий вид регулювання, який було введено наприкінці минулого року облдержадміністрацією, – це декларування рівня цін».

«У нас якийсь закон джунглів працює…»

Самі ж закарпатці кажуть, що живуть у найбіднішому й безробітному регіоні, тому зростання цін для них відчутне найсильніше порівняно з іншими українцями. Тим більше, що ціни на основні продукти харчування й так постійно дорожчають через те, що скуповують їх жителі Угорщини та Словаччини. І навіть якщо регулювання цін власне в Закарпатті певною мірою й відбувається, то на державному рівні не відчутно жодних кроків, і так само не відчувають цього жителі на власних гаманцях.

«Ціни ростуть і ростуть. І незрозуміло, чому так, чому їх не можна врегулювати. Фактично видно, що це є штучне зростання. Тобто, у нас якийсь закон джунглів працює…», – жаліється ужгородець Роман.

Тим часом, закарпатські інспектори з контролю за цінами за останній місяць встановили ще й низку фактів безпідставного завищення цін на окремі продукти харчування. Вони розуміють продавців, які намагалися таким чином убезпечити себе від інфляції, але штрафи на них таки наклали. Інспектори кажуть, за умов постійного підвищення вартості продуктів, такі дії лише поглиблюють і без того складну ситуацію.
XS
SM
MD
LG