Доступність посилання

ТОП новини

На перших шпальтах у Словаччині порожньо


Оксана Пеленська Прага, 27 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) — Всі головні щоденники Словаччини вийшли сьогодні з чистою першою шпальтою. Так словацькі журналісти протестують проти проекту нового закону про пресу, який, на їхню думку, може суттєво обмежити свободу слова в країні. На так званій «білій» титульній сторінці вміщена тільки листівка із заголовком «Сім гріхів закону про пресу».

Журналісти провідних словацьких газет сьогодні одностайно заявили, що не допустять, щоб парламент ухвалив проект нового закону про пресу. Як вважають журналісти та видавці преси, новий закон не тільки порушує головні засади свободи преси в країні, а й може помітно відкинути Словаччину назад, у комуністичні часи.

Порушені одразу 7 головних пунктів на свободу преси

На думку журналістів, проект закону порушує право на свободу преси в семи головних пунктах. Про суть проблеми Радіо Свобода розповів редактор популярного братиславського щоденника «Сме» Іван Штулайтер: «Найбільшою проблемою є те, що до проекту закону внесене так зване право на відповідь. Практично це означає, що газету не творитимуть журналісти, а ті, хто, користуючись правом на відповідь, надсилав би до газети свої відповіді, коментарі чи реакції. Для журналіста це може означати також повернення до cамоцензури, тому що на будь-яку публікацію може надійти відповідь чи коментар, які газета буде змушена опублікувати. Якщо ж видавець не опублікує таку відповідь, то йому загрожує штраф у розмірі до 150 тисяч крон».

150 тисяч словацьких крон – це в перерахунку понад 7 тисяч американських доларів, тобто словацька преса може зазнати суттєвого економічного тиску.

Владна коаліція не бачить проблеми

Владна коаліція на чолі з прем’єром відкидає й критику ззовні. Адже така авторитетна організація у галузі людських прав, як ОБСЄ також наголосила, що проект нового закону суперечить зобов’язанням Словаччини оберігати права журналістів і свободу преси. Іван Штуляйтер: «Владна коаліція прийняла частково деякі зауваження. Підправила і деякі закони, до яких мала застереження ОБСЄ, але не ті, які захищають права медій. Відповідь владної коаліції така: це внутрішня справа Словаччини».

Обговорення проекту нового законну про пресу в парламенті Словаччини заплановане на наступний тиждень.
XS
SM
MD
LG