Доступність посилання

ТОП новини

Напруга в Тибеті не спадає, але у світі не хочуть думати про бойкот Олімпіади в Пекіні


Василь Зілгалов Прага, 27 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Становище у Тибеті залишається напруженим. Група буддійських ченців зіпсувала китайській владі своєрідний маскарад, який та влаштувала під час візиту до регіону групи іноземних журналістів. Кілька десятків тибетських ченців не побоялися звернутися через журналістів до світової спільноти на підтримку боротьби проти репресій Пекіна в Тибеті. Але у світі мало охочих бойкотувати Літню Олімпіаду в Китаї.

Близько 30 буддійських ченців все ж пробилися до іноземних журналістів, яких китайська влада супроводжувала вулицями Лгаси, столиці Тибету. Ці ченці запевнили журналістів у відсутності будь-яких релігійних свобод в їхній країні. Характеризуючи китайську пропаганду щодо Тибету, один із ченців прокричав: «Все це – фальшивка!». Інший ченець назвав брехнею інформацію Пекіна про нібито численні руйнування й підпали демонстрантами в Лгасі та інших місцях: «Вони не довіряють нам. Уряд думає, що ми хочемо лише бити, руйнувати, грабувати і підпалювати. Ми нічого такого зовсім не робили. Вони лише звинувачують нас».

І цих тибетських ченців, які закликали світ до підтримки, китайська поліція розштовхала геть подалі від журналістів. Зрозуміло, що Пекін намагається всіма силами використати Олімпіаду для підкріплення своїх міжнародних претензій на модерну державу. Але брутальне придушення ненасильницьких виступів у Тибеті аж ніяк не вписується в очікуваний у Пекіні міжнародний імідж.

Самдонг Рінпоче, глава тибетського уряду у вигнанні, заявив журналістам, що «ніхто не бажає сердити Китай» через величезний ринок для іноземних держав. Рінпоче наголосив, що шанс для свободи його вітчизни ставиться під загрозу внаслідок того, що «світ втрачає своє сумління».

Далай-Лама, духовний лідер Тибету, який не вважає бойкот ефективним і відстоює право Китаю на проведення Ігор, все ж попередив у Нью-Делі, що час брехні і демагогії минає: «Це час китайської влади, і всі відповідальні особи, я думаю, мають зрозуміти. Це важливо. Що б там не було, ми живемо у 21 столітті, коли лицемірство і брехня не спрацьовують».

Бойкот? Хіба що символічний...

Тим часом, лише окремі політичні лідери у світі заявляють про часткові акції, спрямовані на символічний бойкот Олімпіади в Пекіні. Так, французький президент Ніколя Саркозі заявив, що він міг би уникнути участі в церемонії відкриття Олімпіади. До такого ж кроку готовий польський прем’єр Дональд Туск. Натомість британський прем’єр Ґордон Браун сьогодні заперечив можливість бойкоту цих Ігор:«Ми не бажаємо бойкотувати ці Ігри. Британія братиме участь у відкритті».

Водночас Браун додав, що його влада закликатиме й надалі до припинення насильства в Тибеті та діалогу.

Нині великі міжнародні компанії на кшталт «Самсунг», «Кока-Кола», «Фольксваген», які сподіваються на мільярдні прибутки від цих Ігор, стурбовані щодо можливих негативних наслідків для них у майбутньому, якщо ситуація в Тибеті погіршиться.

Найбільше можуть постраждати від зриву Олімпіади спортсмени, які роками готуються до таких всесвітніх престижних змагань і можуть так ніколи й не потрапити на них у разі бойкоту.

Матеріали до теми:

• «Фахівець з бойкоту» Нелсон Ледскі: «Політика і спорт мають існувати окремо... На практиці в Олімпійських іграх завжди є політика» • Церемонія запалення Олімпійського вогню не обійшлася без протестів проти насильства в Тибеті • Тибет як «виклик сумлінню світу»
XS
SM
MD
LG