Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єри України та Польщі підписали низку угод


Богдана Костюк Київ, 28 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Українці і поляки, які живуть поблизу кордону, зможуть відвідувати один одного без віз. Керівники урядів України та Польщі підписали сьогодні у Києві низку угод, серед яких важлива для України угода про Малий прикордонний рух. Сторони домовилися про взаємодію під час підготовки до фінального турніру чемпіонату Європи з футболу «ЄВРО-2012», і про низку спільних проектів у гуманітарній сфері. Прем’єр міністр Польщі Дональд Туск також підтримав прохання Києва щодо зближення з НАТО напередодні вирішального саміту альянсу наступного тижня.

Керівники урядів України та Польщі під час зустрічі сьогодні у Києві
(tymoshenko.com.ua)
Незважаючи на те, що Єврокомісія зробила зауваження щодо визначення прикордонної зони не у тридцять, а у п’ятдесят кілометрів, прем’єри України та Польщі відстояли інтереси українців. Дональд Туск: «Польща відстоювала умови цього договору для громадян України перед Брюсселем: підписавши угоду, ми захистили права українців, мешканців прикордонної зони. Але попереду розбудова прикордонної інфраструктури, створення нових бізнес-проектів».

Наступний крок офіційної Варшави – підтримка України на бухарестському саміті НАТО. Також Україна розраховує на підтримку Польщі під час наступних переговорів з Євросоюзом про поглиблену угоду, сказала і Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко: «Україна починає дуже важливий етап переговорів з Євросоюзом — це створення зони вільної торгівлі і підписання поглибленої угоди, яка дає можливість саме у зоні вільної торгівлі врахувати рух товарів, рух послуг, рух робочої сили і рух капіталів. Я звернулася до пана Прем’єр-міністра щодо сприяння у проведенні таких переговорів між Україною та Євросоюзом щодо підготовки і підписання Україною поширеної угоди. Я отримала повну підтримку для таких українських європейських устремлінь».

Серед інших документів, які нині підписано у Києві, – договір про спільні дії під час підготовки до ЄВРО 2012, меморандум про створення Європейського українсько-польського університету на базі Українського колегіуму у Любліні та Центру польських студій Києво-Могилянської академії.

Угоди, підписані сьогодні, піднімуть українсько-польську співпрацю на якісно новий рівень, вважає редактор львівського часопису «Ї» та ініціатор низки спільних гуманітарних проектів Ірина Магдиш:

«Така річ, як спільні освітні програми, обмін студентами, по можливості максимально полегшена візова процедура і перетину кордону для молодих людей – це величезний прорив в українсько-польських стосунках».

Матеріали до теми:

• Україна й Польща домовилися про правила спрощеного перетину кордону
XS
SM
MD
LG