Доступність посилання

ТОП новини

У Києві стартував фестиваль документальних фільмів про права людини


Леся Бакалець Київ, 28 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Про те, як захищати свої права, українці від сьогодні зможуть навчитися через кіно. П’ятий міжнародний фестиваль документальних фільмів про права людини стартував у Києві. Тиждень найкращих стрічок з усього світу, правозахисні семінари та майстер-класи – все це має допомогти українцям чіткіше усвідомити, що таке права людини.

Показати якісне кіно глядачеві і порушити проблему дотримання прав людини вже вп’яте в Україні намагається фестиваль документального кіно. За цей час захід отримав і світове визнання, і значний арсенал прихильників. Директор фестивалю кінорежисер Геннадій Кофман каже, українськими глядачами можна пишатися: «Мене дуже втішає, що навіть у маленьких містечках наші фільми сприймають адекватно. Часто до мене підходять молоді люди і кажуть, що ці фільми вплинули на їхній світогляд, примусили переоцінити життєві цінності»

Права людини – це не якась просто декларація

Людям треба дати чітке усвідомлення їхніх прав, каже Володимир Яворський, виконавчий директор Української Гельсінкської спілки з прав людини, яка є організатором заходу: «Щоб права людини не були якоюсь декларацією, якимись написаними речами, щоб це проходило через усвідомлення в їхньому житті кожного дня. Треба звернути увагу на ті проблеми, які є і в українському суспільстві: це і катування, і проблеми дотримання права на справедливий суд, і проблеми прав дитини, прав жінок, прав біженців».

Відкриває фестиваль фільм «Мати» російсько-швейцарського виробництва. Українських стрічок буде декілька. Одна з них – спільний фільм письменника Юрка Покальчука та режисера Максима Суркова «В зоні особливої уваги» про колонію для підлітків-злочинців. Юрко Покальчук наголошує: такі підлітки фактично безправні, їх немає кому захистити. У трьох частинах фільму самі малолітні ув’язнені розповідають, чому скоїли вбивство, пограбування. Вони зізнаються Покальчукові, чого їм найбільше бракує у житті. Юрій Покальчук: «Один хлопчик, який, до речі, вже другий раз сидить, одного разу мені сказав: дядя Юра, знаєте чого мені найбільше в житті бракувало? Ніжності. У мене тоді аж серце стислося».

Цілий тиждень у першу половину дня організатори фестивалю обіцяють правозахисні семінари на різноманітні теми, зустрічі з режисерами. А після обіду – безпосередній перегляд фільмів. Вхід безкоштовний, тому більше дізнатися про свої права може кожний.
XS
SM
MD
LG