Доступність посилання

ТОП новини

З італійською моцарелою – усе ОК, зробила висновок Єврокомісія


Наталка Кудрик Рим, 28 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Італійський сир моцарела залишається у меню європейських споживачів. Єврокомісія дала сьогодні зелене світло на реалізацію славнозвісного продукту з південноіталійської області Кампанія, де виявили сир, заражений діоксином. Тим часом Рим оголосив про вилучення зараженого продукту з внутрішнього товарообігу.

Біда не ходить одна: ще кілька місяців тому світові теленовини демонстрували вражаючі кадри сміттєвої катастрофи у Неаполі, де на забруднених полях Кампанії випасали домашніх тварин. Неприємний запах сміттєвого хаосу проник тепер у харчову промисловість Італії і далеко за її межі.

Отруєні хімічними відходами пасовища, кажуть фахівці, стали причиною зараження діоксином молока буйволиць, з котрого за античними рецептами виголовляють м’який білосніжний сир моцарела ді буфала. Цей різновид сиру вважається одним із гастрономічних символів Італії, а його популярність у світі пов’язана з піцою і салатом «Капрезе», де моцарела – основна складова.

«Це лише діоксиновий психоз»

Італійський міністр агрополітики Паоло Де Кастро, апетитно поїдаючи перед журналістами неаполітанський сир, запевняє, що ніякої діоксинової кризи не існує. Всі дискусії, за його словами,— лише діоксиновий психоз : «Коли виявили деякі випадки зараження продукту, йдеться про 83 ферми із-поміж 1 900, цей сир відразу вилучили з товарообігу. Отож, на ринку відсутні заражені продукти. Але у будь-якому випадку, вміст шкідливих речовин, про які ми говоримо, дуже мінімальний, тому це не викликає небезпеки для здоров’я».

Італійський уряд, діючи згідно з вимогами Євросоюзу, вилучає з товарообігу уражений діоксином продукт, запевнив керівник МЗС Массимо Д’Алема. Міністр охорони здоров’я Італії повідомила про закриття у регіоні Кампанія 25 зі 130 сироварень. Дії римських посадовців позитивно оцінила Єврокомісія. Ще вчора Брюссель погрожував Риму економічними санкціями, але сьогодні зранку настрої європейських чиновників змінилися. У Єврокомісії заявили, що задоволені вжитими заходами і вирішили не застосовувати щодо Італії каральних санкцій.

Гастрономічний скандал однак посіяв сумніви серед місцевих любителів моцарели. Говорить продавець магазину молочних продуктів: «З тридцяти ящиків, які я продаю зазвичай щотижня, тепер розкуповують лише 5-7». В Італії обсяги продажу моцарели цими днями скоротилися на 60%. Економічні збитки вже оцінюють на суму 30 мільйонів євро.

«Жодної шкоди для здоров’я!»

Та спеціалісти пояснюють споживачам, що діоксинова тривога надто перебільшена. Навіть з виявленою кількістю шкідливої речовини можна їсти 7 кг сиру щодня і загрози для здоров’я – жодної, говорить президент національного Інституту харчових досліджень Карло Каннелла.

Щороку в Італії виробляють близько 33 тисяч тонн сиру моцарела ді буфала. 16% призначені для експорту здебільшого у країни Євросоюзу. Як повідомляють італійські джерела, Японія і Франція після тимчасової блокади відновили імпорт сиру моцарела, тоді як триває перевірка продукту у Південній Кореї і Сингапурі.
XS
SM
MD
LG