Доступність посилання

ТОП новини

Лідер радикальних шиїтів в Іраку закликав своїх прихильників припинити збройну боротьбу проти уряду


Уряд Іраку привітав цю заяву як «позитивну». У суботу Моктада ас-Садр відкинув урядовий ультиматум до його прихильників із вимогою здати зброю. Водночас того ж дня ввечері його представники почали переговори про припинення боїв із іракською владою.

«Кожен, хто має зброю і спрямовуватиме її проти урядових інституцій, не буде одним із нас», – мовиться в заяві, яку оприлюднив у неділю Моктада ас-Садр.

Він також пропонує відвести бійців підконтрольного йому ополчення, «Армії Магді», з вулиць Басри на півдні Іраку й інших міст країни, якщо влада припинить «незаконні», за його словами, операції проти його послідовників і відпустить уже арештованих без висування звинувачень.

Уряд Іраку привітав цю заяву як «позитивну».

У суботу Моктада ас-Садр відкинув урядовий ультиматум до його прихильників із вимогою здати зброю. Водночас того ж дня ввечері його представники почали переговори про припинення боїв із іракською владою.

Бої урядових іракських військ за підтримки американців і британців проти радикальних шиїтських повстанців тривали по всій країні вже п’ять днів. У Басрі і Багдаді діє комендантський час; у столиці його продовжили в суботу на невизначений термін.

Кількість загиблих у боях усе зростала. У суботу ввечері урядові війська повідомили про ліквідацію принаймні 120 повстанців у Басрі. Також повідомляли про десятки загиблих в інших містах півдня і центру Іраку. А в Багдаді, в східній частині міста, яку вважають за одну з твердинь Моктади ас-Садра, від вівторка до суботи в лікарнях нарахували принаймні 133 тіла вбитих і майже 650 поранених.
XS
SM
MD
LG