Доступність посилання

ТОП новини

Буш у Києві: перспективи та очікування


Тетяна Ярмощук Київ, 31 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні розпочинається дводенний візит Президента США Джорджа Буша до України. Під час зустрічі Президенти Джордж Буш та Віктор Ющенко мають обговорити план дій між Україною та Сполученими Штатами на 2008-2009 роки, питання приєднання України до Плану дій щодо членства у НАТО, а також весь спектр питань щодо відносин між двома країнами.

Візит Президента Джорджа Буша – це ще одне підтвердження, що Україна є демократією, яка інтенсивно розвивається, каже в інтерв’ю Радіо Свобода представник парламентського комітету у закордонних справах, бютівець Андрій Шкіль.

«Президент США сюди прибув як лідер найпотужнішої з країн світу з тим, щоб засвідчити підтримку українським проєвропейським, продемократичним устремлінням. Буде укладена угода між Україною та США, і я очікую, що ця угода потягне за собою спрощення візового режиму, далі, це буде, звісно, розширення інвестиційних можливостей такої потужної країни, як США», – зазначив Андрій Шкіль.

Візит з обмеженнями?

Поїздка Президента Сполучених Штатів до Києва була запланована заздалегідь, вона стоїть у його міжнародному графіку, зазначає представник комітету ВР у закордонних справах від Партії регіонів Тарас Чорновіл. На його думку, цей візит не дасть якихось відчутних практичних результатів.

«Бюрократія – вона скрізь бюрократія, в Америці теж. Раніше ця поїздка відкладалася, бо були важливіші справи. Але це треба виконати.Відходячи від посади Президента, він мусить завершити всі свої борги по зовнішніх візитах. Цей момент у США достатньо жорстко відслідковується, його не можна пропустити»,— заявив Тарас Чорновіл. На думку ж політичного експерта Леоніда Тупчієнка, нинішній візит Джорджа Буша до України матиме обмежені практичні результати, і дуже великий розголос: «Що стосується головної мети цього візиту, то американці хочуть показати, що, йдучи шляхом демократії, вони не проти мати таких союзників, як Україна. Що ж стосується України, то вона сьогодні попадає у дуже неприємну ситуацію, що нею можуть торгувати. Вона б хотіла захистити себе демонстративною підтримкою з боку США, бо на якусь серйозну підтримку нічого розраховувати».

У інтерв’ю німецькій газеті Die Welt Джордж Буш закликав НАТО відкрити для Україна та Грузії дорогу до Північноатлантичного альянсу. Президент Буш також відзначив, що не варто брати до уваги позицію Росії при вирішенні питання приєднання України та Грузії до ПДЧ щодо членства у Альянсі.
XS
SM
MD
LG