Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані спалахнув новий скандал довкола приватного телеканалу «Толо»


Василь Зілгалов Прага, 1 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Афганська влада і декілька членів парламенту засудили приватний телеканал «Толо» за показ кадрів спільних танців чоловіків та жінок під час церемонії нагородження діячів кіно в Кабулі. Міністерство культури Афганістану вважає, що цим телеканал «Толо» підриває мораль молодих афганців.

Це вже не перший випадок тиску на приватний телеканал «Толо» з боку державних чиновників, які вважають його програми « неморальними і неісламськими». Афганське міністерство культури назвало кадри спільних танців чоловіків і жінок, які були у телеефірі «Толо», такими, що «суперечать віруванням та традиціям ісламського суспільства Афганістану». Міністр культури Афганістану Абдул Карім Хорам повідомив Радіо Свобода, що державний Комітет з контролю за ЗМІ визначить, чи порушив тут телеканал « Толо» закони країни: «Ми не лише засуджуємо цей показ, а й будемо намагатися знайти засоби для припинення таких випадків надалі».

Консервативні та «джихадистські» представники прагнуть перешкодити розвиткові засобів інформації

У парламенті Афганістану одні депутати засудили кадри «Толо» зі спільними танцями чоловіків і жінок, а інші – навпаки, виступили на підтримку телеканалу і назвали цей факт проявом «свободи слова і незалежності ЗМІ». Жінка-парламентар Фаузія Куфі заявила, що парламент не має права закривати телеканал, бо це суперечить конституції Афганістану. А глава незалежної асоціації журналістів країни Рахімулла Самандер заявив Радіо Свобода, що деякі консервативні та колишні «джихадистські» представники в уряді і парламенті прагнуть перешкодити розвиткові демократичних засобів інформації, якими, як і телеканалом «Толо», «насолоджуються більшість афганців»: «Всі афганці люблять ці програми. Як молода незалежна людина, я сам підтримую ці трансляції. Більшість молодих афганців виступає за продовження і навіть збільшення трансляцій телевізійних програм. Це лише консерватори, прибічники «джихаду» і релігійні діячі проти таких показів».

Слід зазначити, що «Толо» розпочав свої телевізійні трансляції у жовтні 2004 року, і нині в Афганістані працює до десяти незалежних телестанцій. Раніше «Талібан» взагалі забороняв телебачення афганцям як таке, і сьогодні таліби вбивають представників ЗМІ, тих, хто дивиться телебачення, погрожують учасникам телевізійних програм. Особливо великі суперечки у афганському суспільстві викликало телевізійне змагання серед молодих співаків країни, жінок і чоловіків, яке упродовж багатьох місяців транслює телеканал «Толо». Заключну програму цього змагання, «Афганська Зірка», дивилося понад 10 мільйонів афганців і прислало свої СМС понад 300 тисяч осіб. Але консерватори і релігійні діячі Афганістану вимагають від президента країни Хаміда Карзая заборони не лише участі жінок у телепрограмах, але й взагалі таких телешоу, як «Афганська Зірка».
XS
SM
MD
LG