Доступність посилання

ТОП новини

Сміх та й годі


Наталка Коваленко, Надія Шерстюк День гумору, сміху або ж день дурнів - прихильники цього свята змогли сьогодні пожартувати над своїми знайомими і друзями або ж випробувати власне почуття гумору. Як та над чим жартують нині українці? Які традиційні дотепи і жарти існують в Італії і Сполучених Штатах Америки? Чим сміх корисний для людини? Навіщо людині потрібно почуття гумору?

ГЛАС НАРОДУ:
Як Ви сьогодні розіграли один одного? Які кумедні випадки та розіграші траплялись з Вами у день сміху?
Михайло, професор математики:
- Я пожартував над внучкою. Сказав, що в неї біла спина. Але я живу в Англії, і там 1 квітня не знають.
Катерина, бухгалтер:
- Я своїй подрузі сказала, що її місце робоче замінували і їй не треба виходити на роботу. Вона відразу зрозуміла, що сьогодні 1 квітня і довго сміялася.
Ігор, студент:
- Мені намагалися ще в школі приклеїти жуйку до портфеля, кинути щось у волосся та білу смугу малювали на спині. Але я серйозна людина і не люблю таких жартів.
Христина, студентка:
- Ми їхали сьогодні вночі з Маріуполя до Києва і в нас зламався автобус, тому ми 5 годин мерзли і на 5 годин запізнилися. Мабуть, над нами пожартували.
В’ячеслав, інженер:
- Зазвичай ми жартували над вчителями. Приклеювали стіл від стільця подалі. Говорили, що на стільчику кнопка. Вони посміхалися, але все одно дивилися.
Як та над чим жартують нині українці?

Сьогоднішній ранок і візит Президента США Джорджа Буша в Україну київський приватний підприємець Олександр пам’ятатиме ще довго, адже почався для нього цей ранок з першоквітневого розіграшу. Транспортна фірма, де працює Олександр, обслуговує частину кортежу американського президента. І вранці до Олександра зателефонував один із водіїв:

«Один із водіїв за 15 хвилин перед виїздом дзвонить і говорить, що він захлопнув ключ у замку кортежу високого класу. А наш офіс дублікату ключа розташований в іншому кінці міста. І за 15 хвилин ми повинні були привезти йому ключ, щоб не зірвати замовлення. Виявилося, що це жарт. Через 5 хвилин він передзвонив і привітав нас із 1 квітня. Весь офіс заливався від сміху. Це свято необхідно відмінити, тому що так жартувати в робочий час з такими серйозними замовленнями не можна».

Жарти - ознака сили та душевного здоров’я

Звичці жартувати і обдурювати один одного 1 квітня приписують французьке коріння. У 1564 році у Франції початок року з 1 квітня перенести на 1 січня, і королівський двір, не дочекавшись традиційних подарунків, почав вважати 1 квітня Днем обдурювання.

Гумор - це категорія поза простором і часом, вважає художник і письменник Лесь Подерв’янський. Жарти кожного народу відображають його спосіб мислення і в цьому сенсі українці - одна з найдотепніших націй:

«Українці часто-густо сміються самі над собою, що привабливо і симпатично, і це ознака сили та душевного здоров’я. Адже кожен психіатр знає, що людина, схильна до іронії, це здорова і сильна людина».

Жарти та іронія – успіх політика

А от українській політиці бракує гарного доброго гумору, вважає політтехнолог Сергій Поярков. А дарма, адже почуття гумору, уміння дотепно жартувати та іронічно оцінювати ситуацію - це речі необхідні політику, щоб привабити виборців:

«Люди починають добре реагувати, коли політик намагався заради них зробити щось цікаве. Політики трішки артисти. Коли артист не має почуття гумору, тоді він грає роль, наприклад, Огурцова з «Карнавальної ночі». Політик без почуття гумору програє колегам, які з гумором себе поводять і можуть оцінити, коли їх красиво підколюють».

День «квітневої риби» в Італії

В Італії, як у деяких інших європейських країнах, сьогоднішній день називають Днем квітневої риби. Чому саме вона згадується у жартах і розіграшах, достеменно не відомо. Серед італійців поширені різноманітні жарти, але вони не мають бути пласкими і образливими. Детальніше про те, як жартують італійці, розповідає римська кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик:

«Архівною стала жартівлива новина, яку чотири роки тому 1 квітня оприлюднив державний телеканал RAI. Повідомили, що на Марсі виявили запаси нафти. Вістку супроводжували захопливі відеокадри з космосу і посилання — на кого б ви думали?На американське аерокосмічне агентство NASA!

Цього року у день сміху студенти Міланського університету за підтримки Міносвіти підбивають підсумки конкурсу на найбільш дотепний першоквітневий жарт, котрий, однак, має бути представлений на відео. Переможця очікує премія, щоправда, не повідомляють, яка саме: справжня грошова винагорода чи таки така сама «квітнева риба».

Жарти по-американськи

А от американці мають дещо інший арсенал першоквітневих розіграшів. Вам можуть, наприклад, замовити на дім стриптизерку, або ж, як у журналістів, прислати нібито офіційний лист з Білого дому, в якому запрошують супроводжувати президента під час його візиту за кордон. Жартувати люблять не лише прості американці, але й глава держави, розповідає кореспондент Радіо Свобода у Сполучених Штатах Юрій Дулерайн:

«Раз на рік президент США бере участь в обіді разом з пресою. Сатирики готують спеціальні номери, з якими журналісти виходять на сцену. Потім президент виходить на сцену і починає сам з себе кепкувати, і це вважається добрим тоном. Джордж Буш, наприклад, вимовляє неправильно слово ядерний і теж сам з себе сміявся на тому ж таки обіді».

Сміх лікує

Сміх — це ліки від песимізму і безвиході, зазначає психолог Олександр Губенко. Якщо не можеш змінити ситуацію, то посмійся з неї:

«Жартуючи, людина може сховатися від довколишньої дійсності. Сміх виникає, тому що поєднуються речі, які не можуть поєднатися. Сміх, іронія, деякою мірою сатира розвивають мислення людини, роблять його більш тонким і гнучким».

Саме почуття гумору і сміх відрізняє людину від тварини, цитує древніх філософів культуролог Максим Стріха і зізнається, як це не прикро, але сьогодні з нього ще ніхто не встиг покепкувати:

«Англійці взагалі вважають, що це має відбуватися до 12 години дня і тому й називають цей день Днем дурнів. Той, хто робить це після 12 години дня, той сам переходить до розряду дурнів. Особливість 1 квітня в тому, що можна просто усміхнутися собі, не переймаючись глобальними проблемами і світовою скорботою».

Двадцять років тому канал Бі-Бі-Сі оголосив, що завдяки теплій зимі і новому виду хімікатів шведський фермер зміг зібрати напрочуд гарний вражай макаронів. У телевізійному сюжеті показали, як селянин збирає спагеті з дерев. Довірливі глядачі не одразу змогли розкусити цей першоквітневий жарт і засипали телеканал листами з проханням поділитися диво-вікриттям.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG